Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 1 334 Besökare idag: 4 896
annons
annons
Laddar...

Recension av Elling

Regissör: Petter Næss
År: 2001
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (5043)    Forumdiskussion (0)
16/4 2005
Recenserad av othis
N
orska succékomedin ”Elling” rör sig på minerad mark. För om man gör komedi om två medelålders män som levt en skyddad mentalsjukhustillvaro som plötsligt skall klara sig på egen hand ligger lyteskomiken snubblande nära. Men regissören Petter Næss undviker alla blindskär. ”Elling” är en ömsint och varmt berättad historia och en förbaskat rolig film. Elling (Per Christian Ellefsen) levde hela sitt liv ensam med sin mor tills hon dog och han hamnade in på mentalsjukhus.

Elling är svårt hämmad med många, inte minst sociala fobier. Att gå över ett torg är för honom som en Sydpolsexpedition för andra. Hans rumskamrat Kjell Bjarne (Sven Nordin) är kanske mera framfusig men lika hämmad. Också han har levt sitt liv i mentalsjukhusets isolation och trygghet. Plötsligt skall de två alltså klara sig själva i en Oslolägenhet. Visserligen har de en stödperson i den kommunanställda Frank Åsli (Jørgen Langhelle), men denne ger med det samma de två fullt ansvar och frihet. Djupa bassängen direkt om man tänker i simskoletermer. Elling har inte ens svarat i telefon i hela sitt liv, inte handlat mat. Kjell Bjarne är inte mer erfaren men till en början den modiga av de tu.

Næss berättar historien med värme och glimten i ögat, han driver inte med Ellings och Kjell Bjarnes töntighet. Egentligen skrattar vi snarare med dem än åt dem. Per Christian Ellefsen gör en otrolig skådespelarprestation som Elling; hans kroppsspråk genomgår en fantastisk utveckling från den nästan katatoniska stelheten hos den Elling som lämnar sjukhuset till den ledige Elling som i slutet av filmen frigjort sig från de flesta av sina hämmande demoner. Sven Nordin har utseende och utstrålning som en norsk Gérard Depardieu och gör Kjell Bjarne till en godmodig gorillagestalt.

I filmen upptäcker Elling plötsligt den språkliga ådran inom sig. Språket bubblar fram när han med finurliga finter försöker värja sig mot alla de krav som ställs på honom, men språket öppnar också hans portar mot världen. ”Jag har begått poesi” säger han plötsligt förvånat och detta poesiintresse ger honom modet att komma ut från lägenheten och för honom samman med den första vän han haft i sitt liv, en känd äldre poet. Detta medan Kjell Bjarne av ödet sammanförs med hans livs kvinna.

Elling är en film man lämnar på gott humör, inte bara för att detta är en varm komedi som gör en glad, utan också för filmens positiva budskap; vi kan med mod och viljestyrka bryta våra inre barriärer. Det är oftast de, snarare än alla yttre barriärer som hindrar oss från att ens försöka nå det vi vill uppnå.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Stygga-Vargen 0 har röstat
othis 6 har röstat
 
av othis
Den bästa av mödrar
 11 har röstat
Crash
 34 har röstat
Sideways
 17 har röstat
Million Dollar Baby
 10 har röstat
Harry Potter och fången från Azkaban
 3 har röstat
Om en pojke
 1 har röstat
Eva & Adam
 4 har röstat
Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller
 3 har röstat
Jalla! Jalla!
 3 har röstat
Hip Hip Hora!
 5 har röstat
 
Senaste recensioner
Unforgettable
0 har röstat
Love, Simon
0 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
0 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
2 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
Farligt experiment
0 har röstat
Captain America: Civil War
0 har röstat
Barnjungfrun
1 har röstat
Jurassic World: Fallen Kingdom
1 har röstat
Ella den förtrollade
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor