Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 530 Besökare idag: 5 690
annons
Laddar...

Recension av En dag

Regissör: Lone Scherfig
Ã…r: 2011
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2935)    Forumdiskussion (0)
19/10 2011
Recenserad av blue velvet
E
mma och Dexter tillbringar en natt med varandra efter deras avslutade examensarbete på universitetet. Dom hyser känslor för varandra, men efter nattens äventyr så skiljs de åt för att ge sig ut i livet på egen hand. Livet blir dock inte som de tänkt sig, och flera år senare så korsas deras vägar återigen samman.

Den här typen av film är lätt att döma ut i förväg då grundkonceptet är ett väl inarbetat tema. Det som skiljer nämnda film från många andra i genren är att förlagan bygger på en välskriven roman av David Nicholls, som även skrivit manus till filmen.

Detta alster är inte på något sätt revolutionerande, men visst finns det vissa smarta poänger och iakttagelser när det gäller könsroller, vänskap och relationer, men det blir alldeles för förutsägbart och slentrianmässigt där allt känns mer som amerikansk massproduktion, istället för ett genuint brittiskt drama

Men det finns ljusglimtar där regissören stundtals lyckas hålla klichéerna på avstånd, för att sedan lika ofta kliva rakt ner i dem, vilket gör att story stundtals tappar sin engagerande berättarnerv. Visst känner man för Emma som på klassiskt manér framstår som den otursföljda, nördiga och kämpande arbetarkvinnan som givetvis är utrustad med glasögon och risigt hår, allt för att vi ska förstå hur misslyckad hon är. Och visst känner man för Dexters cancersjuka moder som spelas utav en alldeles förträfflig Patricia Clarkson.
Men det blir först i filmens andra hälft som den engagerande nerven kommer fram om än lite väl drastiskt då man plötsligt slänger in en dramatisk tvist för att ge romantiknördarna de slut som de oftast kräver.

Jag kan dock inte lägga skulden på skådespelarna angående filmens inkonsekventa berättarstil. Anna Hathaway visar en seriositet gentemot sin karaktär då hon klarar den engelska accenten galant, och hon har en naturlig känsla för genren även om man sett henne i ett otal liknande roller. Även Jim Sturgess levererar en övertygande Dexter, men bör kanske bredda sin repertoar i framtiden om han vill undvika den romantiska stämpeln på sin hjässa.

Överlag så blir ”One Day” ett splittrat romantiskt drama där berättelsen stundtals engagerar, för att sedan övergå till en känsla av att inte bry sig om karaktärernas existens. Tack och lov levererar skådespelarna vad som krävs för att hålla tråden vid liv, och det uppbackat med ett inte helt oävet filmfoto gör ändå nämnda film till något acceptabelt och underhållande. Men jag hade förväntat mig mer då bokens författare stått för manus men långt ifrån lyckas presentera bokens genialitet, och det är med nöd och näppe som nämnda film lyckas kravla sig upp till en mycket svag trea.Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
blue velvet 2 har röstat
 
av blue velvet
Happy Feet 2
 1 har röstat
Shark Night
 2 har röstat
Policeman
 2 har röstat
Restless
 1 har röstat
En dag
 2 har röstat
Bobby Fischer mot världen
 3 har röstat
Savannens hjältar
 1 har röstat
En enkel till Antibes
 3 har röstat
Pangpangbröder
 5 har röstat
Conan O'Brien Can't Stop
 3 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor