Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 503 Besökare idag: 4 706
annons
Laddar...

Recension av En duva satt på en gren och funderade på tillvaron

Regissör: Roy Andersson
Ã…r: 2014
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1650)    Forumdiskussion (0)
10/11 2014
Recenserad av HillMove
R
oy Anderssons senaste film avslutar en trilogi som började med "Sånger från andra våningen" år 2000 och "Du levande" som kom år 2007. Vi som har följt Roy Andersson i dessa filmer har vant oss vid hans sätt att göra film och hans mycket speciella stil.

Anderssons filmer består av längre och kortare avsnitt som bildar en enhet med ett genomgående tema. Temat brukar vara det mänskliga moraset och människans vidrigaste och sämsta sidor. Filmerna frossar i människors mörka sidor och Roy Andersson är mästare på att belysa de vidriga, falska och morbida sidorna som vi homo sapiens har och försöker att hantera och dölja i möjligaste mån för att överhuvudtaget klara samhällets regler och normer.

Som sagt, så jobbar Roy Andersson med olika längre och kortare filmavsnitt som bildar en helhet det vill säga att det är ofta svårt att beskriva en handling i hans filmer, förutom sensmoralen att vi människor är morbida, deprimerade och söker tröst – i flaskan eller med andra människor som mår lika dåligt som oss själva.

Men om jag försöker se en röd tråd i handlingen så handlar ganska många av filmsnuttarna om två försäljare inom – som de själva uttrycker – nöjesindustrin. För de betyder att vara inom nöjesindustrin att de är väskdängare och har en stor koffert som de går runt med till olika butiker och försöker sälja in skämtartiklar, som vampyrtänder och deras storsäljande gummimask av entandad gammal gubbe. Det går milt sagt dåligt, närmare bestämt uruselt, och de går hellre till krogen och tar sig några järn. Helst går de till krogen Halta Lotta där krogägarinnan – Halta Lotta halkar omkring och säljer pilsner och brännvin.

Filmen börjar med – för att muntra upp oss – tre glada sekvenser om Döden så man blir på gott humör inför resten av filmen eller åtminstone är förberedd på det som komma skall.

En filmsekvens som jag gillade skarpt och blev hästglad av är att de två försäljarna kommer törstiga till en annan krog långt ut i ingenstans – någonstans i Sverige efter att ha kammat noll i order på sina fantastiska vampyrtänder i både normallängd och extra large. Krogen och dess människor är stiliserade det vill säga enligt Roy Anderssons speciella filmspråk. Det är både män och kvinnor och de sitter en och en vid sina bord och dricker alkoholhaltiga drycker och några spelglada stackare står på ena av krogens långsidor och spelar automatspel. Ett ungt par står och hånglar i en hörna och gör ingenting annat och alla är kritvita i ansiktet. Detta sker i nutid och det tokroliga är att plötsligt så kommer hela Karl den 12 arme d.v.s. hans karoliner marscherande utanför krogen. De är på väg till Poltava 1709 för att slå ryssen på pälsen. Jag älskar ironin och humorn när man blandar olika tidsperioder. Inridande kommer Karl den 12 på sin ståtliga häst och sätter sig i baren och släcker sin törst och flirtar med den manlige bartendern.

Betyget blir 4 depressioner av 5 möjliga på Hillskalan.

Henrik Hill

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
HillMove 6 har röstat
 
av HillMove
Mission: Impossible - Rogue Nation
 0 har röstat
The Gambler
 3 har röstat
En duva satt på en gren och funderade på tillvaron
 6 har röstat
Chef
 3 har röstat
Medicinen
 2 har röstat
Blodsband
 4 har röstat
Godzilla
 25 har röstat
The Lunchbox
 8 har röstat
Jag och mina två mammor
 3 har röstat
Veronica Mars
 6 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor