Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 533 Besökare idag: 5 729
annons
Laddar...

Recension av En fiende ibland oss

Regissör: Alan J Pakula
Ã…r: 1997
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2198)    Forumdiskussion (0)
19/3 2009
Recenserad av Rollywood
I
RA-terroristen Frankie McGuire (Brad Pitt) reser till USA för att köpa Stinger-missiler. Det är hans vision om att besegra engelsmännen och fria Nordirland.

I Amerika blir han inneboende hos polisen Tom O'Meara (Harrison Ford) och hans familj. Frankie utger sig för att vara byggarbetaren Rory och Tom har ingen aning om att det bor en mördare under samma tak. Frågan är om det går att lura Tom ända tills affären med Stinger- missilerna är genomförd?

Men att Tom ska få reda på sanningen är bara en av de mindre farorna i vardagen. Affärsmannen Billy Burke (Treat Williams) som ska leverera missilerna är inte att leka med. När Frankie tvingas dra ut på affären på grund av oroligheterna i sitt hemland så börjar det spillas blod även på amerikansk mark.

En fiende ibland oss, eller den betydligt maffigare engelska titeln The Devil's Own, har med åren blivit en film som halkat efter och hamnat i glömskan. När den först kom så pratades det mycket om den, dock framför allt tyckte många Brad Pitt var otroligt snygg i den.

Manuset till filmen är utmärkt. Det finns nog inget i själva storyn att kritisera. Men man kunde ha lagt mer känsla i filmen och lite mer djup i handlingen. Ett ansvar man tycker borde legat på regissören Alan J. Pakula.

För de flesta är väl inte Pakula ett namn som ringer några klockor i huvudet men man har säkerligen sett någon av hans filmer. Han har regisserat mästerverk som till exempel Pelikanfallet från 1993 med Julia Roberts. En fiende ibland oss blev också Pakulas absolut sista film innan han dog i en bilolycka 1998, 70 år gammal.

Skådespelarinsatserna är väl kanske det största problemet i den här filmen. Harrison Ford är likadan som alltid, ett litet flin i mungipan och lunkar på genom filmen. Brad Pitt är fruktansvärd irriterande med sina försök att lägga på en irländsk brytning.

I det stora hela är det en film för alla tillfällen. En bra story som varken är för djup eller för lätt. Man behöver inte vara speciellt fokuserad för att hänga med i handlingen. Samtidigt är den inte tråkig eller långdragen. Perfekt för alla dagar i veckan även om det kanske kan hända att det finns något ännu bättre på någon annan kanal. Det blir en trea till en fiende ibland oss.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Rollywood 2 har röstat
 
av Rollywood
Bad Boys II
 5 har röstat
Avgrunden
 9 har röstat
Och han älskade dem alla
 1 har röstat
Freaky Friday
 0 har röstat
Spy Hard
 2 har röstat
A Man Apart
 0 har röstat
Ghostbusters II
 2 har röstat
Mitt Super Ex
 0 har röstat
28 dagar
 1 har röstat
My Horrible Year!
 0 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor