Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 402 Besökare idag: 4 549
annons
Laddar...

Recension av En långvarig förlovning

Regissör: Jean-Pierre Jeunet
Ã…r: 2004
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (5769)    Forumdiskussion (0)
2/10 2006
Recenserad av connya
O
m man kan ge en film en femma i betyg enbart grundad på dess effekter, överdrivna våld eller coola ögonblick så borde Jean-Pierre Jeunets "En långvarig förlovning" direkt få samma betyg bara på grund av dess foto. Tillsammans med den uppslagsrika berättartekniken, bra skådespelarinsatser och en enkel men snyggt presenterad historia var jag bara några minuter in i filmen övertygad om att det här var en av 2000 - talets bästa filmer; mycket bättre än den fina men överskattade "Amelie från Montmartre" är. Anslaget med soldaterna som försöker komma iväg från kriget genom att skada sig själva, men istället blir dömda till döden, och sedan berätta historien om flickan som desperat söker efter sin fästman är finstämd.
Klädd i de vackra bilderna blir den någonting lite extra; som tyvärr dalar efter filmens anslag. Nu inte sagt att filmen blir dålig; men från den punkt då den ger sken av att vara en fantastiskt fotad film med roligt berättarsätt handlar den också om en flicka som söker ledtrådar efter sin försvunna älskade - utan att det blir särskilt spännande. Det blir inte det mysteriet jag vill att det ska utveckla sig till, filmen bjuder inte till en spänning som leder mot ett slut jag bara måste se, utan fortsätter vara en fint lågmäld historia där det bästa ligger i detaljerna snarare än helheten vilket också kan vara väldigt viktigt och ibland till och med lyfta en film till skyarna; i "En långvarig förlovning" gör det tyvärr inte det.

Jag är fullt medveten om att det finns otroligt många skäl att älska det här; och det är nära att jag själv faller på många av känslosträngarna och bara förlorar mig i det precis som jag var nära att göra under ”Amelie från Montmartre” men precis som i den filmen blir intrycket inte fullt så mäktigt jag först trodde. Filmens huvudroll spelas precis som i Amelie av Audrey Tautou och hon är en mysig skådespelerska med ett trevligt leende och gör en bra och trovärdig roll. Men precis som med hennes karaktär som känns sådär lagom genom hela filmen gör även själva filmen det. Man kan tycka att ett ganska ordinärt manus läggs fram på ett alldeles förtrollande sätt och stundtals når det riktigt långt; men atmosfär och handling går inte alltid hand i hand och vissa partier finner jag faktiskt ganska ointressanta. Det är som en deckare som vill vara vacker och förtjusande och precis som kostymfilmer kan vara alldeles bländande och fina blir de också tämligen ytliga och under allt det där som är yta är det ganska tråkigt. "En långvarig förlovning" är kanske inte tråkig - men faller man inte för några av de väl valda ingredienserna som ska göra filmen till världens finaste blir det "bara" helt okej.

Det är just efter filmens fina inledning som det går på halvfart utan att det kommer någonting som gör att filmen får det lyft den skulle behöva. Det lyckas vara poetiskt och vackert ända in i slutbilden med ett fascinerande lyster om fotot och fina miljöer och visst är det roligt att se Jodie Foster göra en annorlunda roll men mer än så blir det aldrig. En långvarig förlovning försöker bygga alldeles för mycket på att vara fin istället för att ha en rolig, spännande, intressant, fascinerande eller engagerande handling.

Precis som med Amelie känns det som att man ska älska det bara för att det är franskt, annorlunda och väldigt fint och en smula pretentiöst för den publiken som gillar sådant. Men det räcker inte.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
connya 11 har röstat
sethgecko 9 har röstat
 
av connya
Flickan
 14 har röstat
2012
 31 har röstat
Terminator Salvation
 10 har röstat
Taken
 15 har röstat
The Dark Knight
 25 har röstat
Cloverfield
 11 har röstat
Next
 4 har röstat
Tenacious D - världens bästa rockband
 23 har röstat
Livet är underbart
 13 har röstat
En långvarig förlovning
 11 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor