Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 565 Besökare idag: 4 909
annons
annons
Laddar...

Recension av En sensation

Regissör: Orson Welles
År: 1941
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2384)    Forumdiskussion (0)
4/2 2004
Recenserad av anonym
C
itizen Kane anses, som många redan vet, som den bästa filmen genom tiderna. Så bra är den inte, men den är väldigt, väldigt bra. Det är Orson Welles första och bästa (anses det) film. Det är rätt otroligt att han gjorde den när han var runt 25-årsåldern och den anses än idag som världens bästa film! Det är ganska otroligt om man tänker efter.

Men, nu till filmen, som handlar om en tidningskungs uppgång och fall. Den handlar om det egentligen, men eftersom många skriver att handlingen är om den hela "rosebud-historien" måste jag förklara den. Efter att Charles Foster Kane dör (tidningskungen som blev känd över hela världen) säger han sitt sista ord; "rosebud". En man vid namn Thompson blir nyfiken och intervjuar och frågar alla hans nära och kära om de vet någonting om namnet. Och under alla intervjuer ser människorna tillbaka på tiden då Kane var tidningarnas kung. Och därmed får man se hans liv när människa efter människa berättar. Jag räknar med att ni redan vet att Kane var chefredaktör för en stor tidning, nu vet ni det iaf.

Jag avslöjar inte slutet nu, men det är då allt klarnar upp och man ser ett samband då. Slutet är höjdpunkten i filmen.

Noterbart är att Orson Welles både regisserar och spelar huvudrollen i filmen.

Många kan tycka att filmen är världens sämsta film; det är bara prat, prat och prat, svartvitt, två timmar, en över 60 år gammal film... Usch! Men det är ett rent nöje att se den om man är en riktig filmgalning, vilket jag är! Bilden är väldigt bra för att vara från 1941, det är väldigt klar bild och man ser, det är inte brusigt och så suddig bild att man knappt kan se ansiktena på människorna, nej det är nästan som dagens filmer fast svartvitt.

Gregg Toland är namnet på mannen bakom fotot som gör ett förstaklassigt jobb. Musiken är Bernard Herrman som man knappast kan klaga på.
Men det är inte det bästa utav allt. Det bästa är det Oscarbelönade manuset som är skrivet av Orson Welles, i egen hög person och Herman J Mankiewicz.

Orson Welles borde ha varit väldigt stolt över denna film; han står bakom regin, manuset och huvudrollen, det är hans första film som han gör, han gör den när han är 25 år (ungefär) och det anses av de flesta filmkritiker som världens bästa film.

Många säger, eller kan tycka, att man måste vara en filmexpert och kunna se alla bra detaljer i filmen för att ge filmen en femma. Men det säger inte jag. Så länge man förstår filmen och förstår hur bra insatser filmteamet har gjort kan man enkelt sätta en femma på den. Men jag tycker det är att överdriva att kalla den världens bästa film genom tiderna, det finns ju en hel del att välja på och det är ju ingen människa i världen som sett alla filmer.

Många kan heller inte förstå den; det är oftast så att antingen älskar man den eller förstår man den inte; det är ju klart att man kan förstå den utan att behöva sätta en femma, men det brukar ofta vara så som jag nämner här ovan.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Finnfan 23 har röstat
anonym 26 har röstat
 
av anonym
Escape from the Dead
 6 har röstat
Balladen om Berings sund
 3 har röstat
Ordinary Decent Criminal
 4 har röstat
Jordbävningen
 3 har röstat
Mission to Mars
 22 har röstat
Manhattan Murder Mystery
 11 har röstat
The Golden Child
 2 har röstat
River Wild
 7 har röstat
Simon Sez
 3 har röstat
Mandingo
 3 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor