Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 291 Besökare idag: 4 299
annons
Laddar...

Recension av Enemy at the Gates

Regissör: Jean-Jacques Annaud
Ã…r: 2001
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2234)    Forumdiskussion (0)
6/6 2002
Recenserad av Karatehunden
E
nemy at the Gates handlar om den mest berömde sovjetiske prickskytten i Stalingrad: Vassilij Zaitsev. Zaitsev var inte den skickligaste skytten, men han blev utvald av Röda arméns politiska avdelning för sina mediala egenskaper, sitt fräscha, typiskt slaviska utseende och sin enkla bakgrund som herdepojke från Ural. Kommissarie Danilov inser vilka möjligheter detta ger och skapar Zaitsevmyten till ledningens stora lycka.

Enligt denna myt dödade Zaitsev tyska soldater med sådan framgång att den tyske kommendanten i Stalingrad tillkallade Major König, chefsinstruktör på en skola för prickskyttar hemma i Tyskland, för att låta honom spåra upp Zaitsev och döda honom. I verkligheten var Major König bara en ren uppfinning av sovjetiska propagandaexperter. Vi får alltså se stalinistisk propaganda i denna film.

Detta är den dyraste europeiska filmen någonsin och det märks på de påkostade effekterna. Bildspråket är likt det Spielberg använde i Saving Private Ryan. Filmen är dock en kompromiss. För det första pratar alla engelska i filmen, vilket försämrar trovärdigheten. För det andra har Annaud slängt in ett svartsjukedrama som inte känns angeläget. För det tredje har Annaud ignorerat det faktum att en prickskytt är känslokall, han mördar ju människor! Detta gäller framförallt Zaitsev. Ed Harris är dock mästerlig som den påhittade König. Musiken svarar James Horner för och som vanligt när det gäller Horner är det för mycket stråkar. Slutet känns också aningen krystat med en uppenbar referens till en viss Sergio Leone-film.

Men vissa slagfältsscener är mäktiga och Ed Harris är bra. Fast om man ska se en film om Stalingrad ska man inte se denna utan Joseph Vilsmaiers Stalingrad från 1993.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
othis 4 har röstat
Karatehunden 9 har röstat
 
av Karatehunden
Avatar
 33 har röstat
Sagan om ringen - härskarringen
 10 har röstat
En vampyrs bekännelse
 30 har röstat
Pusher
 9 har röstat
A.I.
 3 har röstat
Blow
 22 har röstat
Apornas planet
 9 har röstat
The Lost Boys
 8 har röstat
Shadow of the Vampire
 2 har röstat
Amelie från Montmartre
 20 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor