Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 425 Besökare idag: 3 924
annons
Laddar...

Recension av Fantastiska fyran och silversurfaren

Regissör: Tim Story
Ã…r: 2007
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2964)    Forumdiskussion (0)
14/8 2007
Recenserad av niklasringdahl
D
et ska villigt erkännas att i Marvels universum sker det saker som inte skulle tåla en närmare vetenskaplig granskning, men att ytterligare lägga ett lager av sanningsvrängande på detta är en bedrift som till och med revisionisterna skulle avundas.

I den här filmen ser vi återigen de fantastiska hjältarna kämpa mot en gemensam fiende, som nu kommer från yttre rymden. Silver Surfer, som utseendemässigt påminner om T1000 i Terminator 2, är en mystisk varelse som tar sig till jorden och röner de fyras uppmärksamhet genom att orsaka massförstörelse och slå ut hela städers elektricitet. Men det som irriterar dem mest verkar vara att han stör planerna för Reed Richards och Sue Storms stundande bröllop. Eftersom det här är en amerikansk film så är den blivande bruden helt uppe i planerna, och brudgummen skäms över att han vill rädda världen istället för att bestämma färg på buketten. Den här sortens stereotyper är så väldigt tråkiga, inte bara för att jag vill att de kvinnliga superhjältarna ska slippa vara våp, men också för att det blir så himla likriktat. Visserligen skapades Fantastic Four redan på 60-talet, men det betyder ju inte att man måste ta med sig värderingarna därifrån, när man redan valt att placera filmen i nutid.

I förra filmen var man ganska noga med att visa hur Doktor Doom blev skadad och ärrad för livet, och tvingades leva bakom sin klassiska järnmask. Problemet som filmskaparna insåg nu var att de satt en hunk på rollen, och om man inte visar honom utan mask med slät hud så vinner man inget på att ha honom i filmen. Därför hittar man på ett krystat sätt att befria honom från dessa ytliga åkommor lagom till att han gör entré. Utöver detta har jag fortfarande stora problem med flera av skådisarna som man har valt att ta med. Ioan Gruffudd spelar Reed Richards, enligt egen utsago "en av världens skarpaste hjärnor", men han ser inte ut att vara äldre än sina 34 år, även med de fult påsminkade grå tinningarna. Och vem kom på den märkliga idén att tillsätta en av de snyggaste och lite väl unga brunetterna i Hollywood till rollen som den urblonda kvinnan Sue Storm? Ingen av dem fyller riktigt rollerna som de vuxna i sällskapet. Chris Evans som Johnny Storm och Michael Chiklis som Thing funkar desto bättre på sin kant. De är hyfsat sanna serieoriginalen till humör och stil och levererar i sina prestationer.

Historien som sådan är tyvärr också ganska ofullständig, den saknar engagemang och jag får påminna mig flera gånger att det parallellt med alla häftiga effekter faktiskt pågår en handling där nånstans. Den första filmen levde mycket på att skapa och presentera de olika hjältarna och deras superkrafter, nu visar det sig att man inte lyckas hålla den spänningen vid liv när man ska fortsätta med berättandet.

När nu äntligen den digitala tekniken kommit ikapp de fritänkande serieskaparnas fantasifulla kreationer är det synd att man inte tar till vara mer av kvaliteten hos ursprungsidéerna, utan istället låtit dem kontamineras av enkelspårigt Hollywood-trams.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
niklasringdahl 19 har röstat
 
av niklasringdahl
A Walk in the Woods
 2 har röstat
The Martian
 6 har röstat
Ricki and the Flash
 1 har röstat
En enda man
 5 har röstat
In the Loop
 7 har röstat
Fräls oss ifrån ondo
 7 har röstat
Inglourious Basterds
 27 har röstat
Lake Tahoe
 1 har röstat
Transformers: De besegrades hämnd
 10 har röstat
X-Men Origins: Wolverine
 14 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
0 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor