Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 1 119 Besökare idag: 6 356
annons
annons
Laddar...

Recension av Fargo

Regissör: Joel Coen
År: 1996
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4531)    Forumdiskussion (0)
19/2 2008
Recenserad av The Rest
This is a true story” börjar filmen med. Sen får man se när Carl Showlater (Steve Buscemi) och Gaer Grimsrud (Peter Stormare), som är två brottslingar, sitta på en pub där de fått ett udda jobb av bilförsäljaren Jerry Lundegaard (William H. Macy). Han vill nämligen att de ska kidnappa hans fru!

Varför? Jo, det ligger till så här att Jerry behöver massor av stålar och hans fru har en rik farsa som aldrig skulle låna ut pengar till Jerry då han är en girig och osympatisk man. Jerry hoppas att om hans fru kidnappas och hennes farsa betalar lösensumman så delar Jerry och de två brottslingarna på pengarna.

Vad som skulle vara en enkel sak blir nu genast mycket värre då efter att kidnappningen verkade lösa sig ganska fint så blir de stoppade av en polisbil. Gaer börjar vifta med sin pistol och vips så ligger en död polisman på vägen och inte nog med det: några förbifarande vittnen ser denna misshandel mot lagen och Gaer ser till att även de får en snabb åktur till himmelen.

Marge Gunderson (Frances McDormand), en gravid polis, sätts på fallet och försöker spåra mördarna medan Jerry själv får problem från flera håll då bland annat Carl och Gaer vill ha höjd belöning och att Jerrys svärfar vill lägga sig i kidnappningen. Man kan kort och gott säga att allt börjar gå åt skogen.

Fargo är spännande och många gånger rolig historia. Speciellt under de många gånger man får följa med Carl och Gaer som Coen-brödernas dialog och uppfinningsrikedom briljerar då Carl är killen som aldrig kan sluta snacka medans Gaer är killen som aldrig snackar.

Coens filmer brukar vimla av härliga birollskaraktärer och Fargo är inget undantag. Coen-brödernas regi är väldigt fint och likaså filmens musik och foto sitter som handen i handsken. Och det märks att många skådisar verkligen levde sig in sina roller, främst Frances McDormand och William H.Macy gör sina livs rollprestationer. Sen att den senare av dem skulle ha sagt varje replik som den var skriven i manuset är svårt att tro men det ska iallafall vara sanningen.

Filmen är ett mästerverk och en av de mest ”perfekta” filmer man kan hitta. Den kommer inte att lämna varken den största thrillerälskaren eller den kräsnaste komeditittaren besviken. Man kan ju också säga att Fargo är en av bröderna Coens bästa filmer.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
The Rest 21 har röstat
 
av The Rest
Motorsågsmassakern
 18 har röstat
Evil Dead 3 - Army Of Darkness
 18 har röstat
American History X
 13 har röstat
München
 8 har röstat
Saw
 5 har röstat
Jackass - The Movie
 19 har röstat
Matrix
 12 har röstat
Pans labyrint
 9 har röstat
Old Boy - hämnden
 19 har röstat
Evil Dead
 7 har röstat
 
Senaste recensioner
Hendrix
0 har röstat
A Child's Cry for Help
0 har röstat
Wind River
1 har röstat
Winston Churchill
0 har röstat
Den långa flykten
0 har röstat
Dödens leksaker
0 har röstat
The Roommate
0 har röstat
The Revenant
0 har röstat
Ett päron till farsa firar jul
0 har röstat
The Voices
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
2 har röstat
Bright
0 har röstat
Mupparna på Manhattan
1 har röstat
Den onda cirkeln
0 har röstat
The Prophet's Game
0 har röstat
Hajen
1 har röstat
Split
0 har röstat
Låt den rätte komma in
0 har röstat
House on the Hill
0 har röstat
Dennis firar jul
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor