Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 599 Besökare idag: 4 498
annons
Laddar...

Recension av Fascisten

Regissör: Bernardo Bertolucci
Ã…r: 1970
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2069)    Forumdiskussion (0)
20/3 2004
Recenserad av nisseman
E
nligt undertecknad Bertoluccis bästa film, och det verkar som filmkritikerna håller med. Utsökt stilren och snygg; varje scen är en njutning för ögat. Filmen som utspelar sig under andra världskriget har sällsamt ångestfylld spänning, som mot slutet blir närmast olidlig. Musiken, scenografin, skådspelarna - Trintignant som gör sin fascist till Bogart! - FOTOT av Vittorio Storaro (som senare fotade Apocalypse Now & Den siste kejsaren) bidrar alltihop till den säregna prägeln.

Intrigen är tämligen enkel men rymmer starka känslomässiga, psykologiska och moraliska element: Marcello är en fascistisk agent bosatt i Frankrike, som en dag får i uppdrag att mörda sin före detta filosofiprofessor.
Han kontaktar professorn, men måste samtidigt konfrontera sig själv. Berättelsen, som för många ändå säkert ter sig rörig, är ickelinjär med snabba klipp i tid och rum, plötsliga tillbakablickar varvas med realtidsscener som utspelar sig på samma plats.
Det är en befriande upplevelse att kunna ta del av en berättelse där den inre handlingen sätts i första rummet och den yttre inte berättas på det standardiserade viset - det här hade annars kunnat bli en bra thriller, men hur intressant hade det varit?

Bertolluci bemästrar den lösa berättarstilen mkt bättre än i t.ex. Före revolutionen, och får till slut sagt det han vill. Ämnet är komplext, och behandlas lika mycket visuellt som i dialogen och händelserna. Det handlar om kärnan i fascismens existens, om hur och vilka den locka, om sexets och våldets sammanvävna farlighet, om psykologi och ideologi.

Marcello, konformisten som bara vill vara "normal", förkroppsligar problemet med fascismens flytande existens (den finns ständigt närvarande inuti oss!) och intressant frågor ställs om fascismen: vem blir fascist och varför; vem är farligast, den övertygade fascisten eller anpasslingen, konformisten som hänger med därför att det är lockande och praktiskt?)

Detta är långt ifrån bara ett visuellt mästerverk.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
nisseman 7 har röstat
 
av nisseman
Ung och oskyldig
 4 har röstat
Fascisten
 7 har röstat
Före revolutionen
 3 har röstat
Amerika Amerika
 2 har röstat
Inkräktarna
 4 har röstat
Gränsen
 2 har röstat
13:e våningen
 14 har röstat
Reds
 1 har röstat
Fel man
 6 har röstat
Farinelli - Kastratsångaren
 3 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor