Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 495 Besökare idag: 4 426
annons
annons
Laddar...

Recension av Final Destination 5

Regissör: Steven Quale
År: 2011
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1840)    Forumdiskussion (0)
12/9 2011
Recenserad av blue velvet
S
am Lawton befinner sig på en bro tillsammans med sin flickvän, då han av någon oförklarlig anledning får en föraning om att bron snart kommer att kollapsa. När så hans föraningar besannas så lyckas han rädda sig själv, flickvännen och några till från döden. Men ganska snart så märker de överlevande att döden fortfarande flåsar dem i nacken.

När regissören James Wong kom med den första och tveklöst bästa episoden i nämnda filmserie så levererade han om inte ett banbrytande hantverk, så var det dock ett väl genomfört arbete där han tålmodigt lyckades lägga klyschorna på ett mer lågmält plan, vilket gjorde att huvudintrigen presenterades på ett väl och egensinnigt sätt, där det onda låg och pyrde under filmens gång för att då och då hugga till när man minst anade det. Det har innan dags aktuella film hunnits med ytterligare tre alster där regissörerna Wong och David R Ellis avlöst varandra bakom megafonen, och man konstaterar att kvalitén har för varje episod sjunkit avsevärt, då de mer har dominerats av allt råare inslag och en ökande tillväxt på barbröstade bimbobrudar.

I ”Final destination 5” så har det dock knutits an en ny förmåga till projektet vid namn Steven Quale som mest är känd för sitt samarbete med James Cameron i filmen ”Aliens of the deep” där de delade på regipinnen, och att ta in en relativt färsk förmåga för att rensa ut lite dåligt slagg brukar oftast bli till det positiva. Quales välvilja att försöka återknyta det atmosfäriska från den första filmen märks redan i inledningen då dess mer lågmälda framtoning gentemot de övriga uppföljarna blir markant, och allt känns lite mer vuxet än tvåan till fyrans mer high-school klingande atmosfär. Dock fegar nämnda regissör ur när det onda träder i kraft och gör det hela till en enda kavalkad av splatterfrosseri där den ena sekvensen försöker utmanövrera den andra i äckelhetsfadäser. Man blir än mer konfunderad när försök till att skapa hjärtekrossande relationssekvenser nästlar sig in under filmens gång, där skådespelarna är mer än svajiga i sina respektive rollprestationer och beröringsfaktorn blir lika med noll.

Känslan av att Quale befunnit sig i ett ingenmansland blir ofrånkomlig, då det onda inte får en att rysa till och relationssmörjan inte får mitt hjärta att banka. Dock lämnar slutet en del intressanta teorier, samtidigt som man kan fråga sig om detta inte borde vara den slutliga destinationen för denna filmserie, för jag har svårt att tänka mig att en värdig avslutning på det hela blir möjlig då ursprungsidén allt mer trasats sönder med varje ny uppföljare


Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
blue velvet 3 har röstat
 
av blue velvet
Happy Feet 2
 1 har röstat
Shark Night
 2 har röstat
Policeman
 2 har röstat
Restless
 1 har röstat
En dag
 2 har röstat
Bobby Fischer mot världen
 3 har röstat
Savannens hjältar
 1 har röstat
En enkel till Antibes
 3 har röstat
Pangpangbröder
 5 har röstat
Conan O'Brien Can't Stop
 3 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor