Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 593 Besökare idag: 5 037
annons
Laddar...

Recension av Firman

Regissör: Sydney Pollack
Ã…r: 1993
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4737)    Forumdiskussion (0)
14/10 2006
Recenserad av RasmusOrsén
K
lassisk maffiafilm av Sidney Pollack med Tom Cruise i huvudrollen. En film om maffian i USA och deras fasad med en advokatbyrå. En mystisk och förvisso skrämmande film.

När Mitch McDeere (Tom Cruise) får sitt första jobb på en advokatfirma ser livet mycket ljust ut för han och hans fru Abby (Jeanne Tripplehorn). De får ett mycket fint hus, ny bil och Mitch får en mycket bra lön.

Till en början är Abby misstänksam mot advokatfirman eftersom allting verkar för bra för att vara sant. Mitch ser det till en början bara som positivt, då det ger dem ett betydligt rikare liv än innan.

Men efter en tid får de veta att det inte finns några skilda män i firman och inga kvinnliga advokater anställda. Desutom börjar det plötsligt hända olyckor och advokater som vill lämna firman råkar ut för mystiska olyckor. Något som nu väcker misstankar även hos Mitch.

En dag blir han kontaktad av någon som han absolut inte väntar sig komma i kontakt med. Agent Wayne Terrance (Ed Harris) från FBI. Mitch får veta hur advokatfirman är knuten till maffian i Chicago och hur hela deras organisation är uppbygd på illegala faktureringar till klienter.

Mitch ställs inför ett stort val. Antingen så hjälper han FBI att skaffa fram bevis mot firman eller så blir han också straffad när FBI lyckas knäcka firman utan honom. Så nu måste Mitch lyckas komma över hemliga dokument som finns lagrade på firman och utan sin mentors (Gene Hackman) vetskap lyckas kopiera dokumenten. Til sin hjälp har han bara sin fru och sekreteraren (Holly Hunter) till en mördad privatdetektiv (Gary Busey).

Firman är en en väldigt typisk amerikansk maffiathriller. Den är en av många även om den kanske hör till de bättre, men det finns många filmer med ungefär samma handling. Den bjuder inte på något speciellt nytt som vi inte sett tidigare, men däremot har den sina läskiga och spännande stunder vilket bidrar med pluspoäng. Dock kan inledningen verka långtråkig och förvisso även upplösningen.

Filmen är regisserad av Sidney Pollack som innan Firman gjorde bland annat Tootsie och senare Random Hearts. Det blev inga Oscars för honom i den här filmen och jag kan inte påstå att han skulle ha gjort sig förtjänt av dem heller.

Tom Cruise är ju alltid likadan i alla filmer även om han är okej som skådespelare. Det gör dock att han inte bidrar med så mycket eftersom han inte bidrar med så mycket personlighet till sin karaktär. Detsamma gäller vår käre Gene Hackman som mästerligt brukar kunna spela förrädiska roller, men han verkar mest trött och överarbetad vilket gör hans roll ganska tråkig. Holly Hunter vann visserligen ingen Oscar men hon blev nominerad. Dock ser jag ingen anledning till det då hon knappast är bättre än någon annan i filmen.

Sammanfattningsvis så är det här en helt okej amerikansk thriller som går an på fredagkvällen om den går på TV. Men att lägga ut extra pengar på att hyra eller köpa vore ett stort misstag och slöseri på pengar. Det blir en trea eftersom den är så "standard".

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
RasmusOrsén 1 har röstat
 
av RasmusOrsén
The Escort
 0 har röstat
Pirates of the Caribbean: Svarta Pärlans förbannelse
 7 har röstat
Like Minds
 0 har röstat
Knight Rider 2000
 1 har röstat
American Pie - Band Camp
 7 har röstat
Wallander - Bröderna
 1 har röstat
Trollkarlen från Övärlden
 2 har röstat
Simone
 1 har röstat
Nicky och Gino
 0 har röstat
Robin Hood - Prince of Thieves
 4 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor