Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 507 Besökare idag: 4 365
annons
Laddar...

Recension av First Blood

Regissör: Ted Kotcheff
Ã…r: 1982
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2743)    Forumdiskussion (0)
11/5 2005
Recenserad av m98_hen
V
ietnamveteranen John J. Rambo (Sylvester Stallone) söker sina få överlevande kamrater från kriget. Långhårig och ovårdad promenerar han genom en stillsam småstad i Kentucky, där polischef Teasle tar denne udda figur för en vanlig lösdrivare och skjutsar honom därför ut ur staden. Men Rambo låter sig inte hunsas. Utan aggressivitet i vare sig ord eller handling utnyttjar han sin rätt att röra sig fritt och börjar vandra tillbaka till staden. Teasle får nog och anhåller honom.

John utsätts för provocerande behandling av polisen, och detta får honom att återvända till den soldatroll som finns inom honom. Personalen har inte en chans att hindra John från att fly bort från polisstationen och in i den miljö där han har ett övertag: vildmarken.

Detta är inledningen till en hetsjakt där rollen som byte kan skifta blixtsnabbt. John har tränats till landets bästa soldat i gerillakrigsföring och tänker inte överlämna sig frivilligt till ordningsmakten.

Filmen bygger på boken ”Tvekampen” av David Morell. Boken tar utgångspunkt i det faktum att polischef Teasle och John Rambo är veteraner från två olika krig, Korea- respektive Vietnamkriget, när jakten utvecklas till just en tvekamp veteranerna emellan. I filmen saknas detta fokus. Där läggs mer vikt vid Johns desperation och vilja till revansch mot det samhälle som svikit honom. Själv föredrar jag filmens perspektiv eftersom det känns som en mer trovärdig drivkraft för Johns handlingar.

Stämningen är fantastiskt tät under hela kampen. Ingen går säker, och snart sprider sig en oro bland poliserna allteftersom de får information om vem det är som de jagar. Polischef Teasle tvingas inse att han behöver hjälp, vilket han får från ett oväntat håll...

Jag ger filmen högsta betyg. Dels för stämningen den skapar och aldrig släpper, dels för det sätt storyn behandlar ett svårhanterligt historiskt kapitel och dels för alla blytunga one-liners som levereras med ett eftertyck sådär precis på rätt sida gränsen till det parodiska. Dessutom klarar Stallone rollkaraktärens känsloväxlingar på ett utmärkt sätt och bjuder på en imponerande monolog i slutscenen.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
m98_hen 22 har röstat
 
av m98_hen
First Blood
 22 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor