Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 412 Besökare idag: 4 915
annons
Laddar...

Recension av Flykten från New York

Regissör: John Carpenter
Ã…r: 1981
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2878)    Forumdiskussion (0)
20/5 2003
Recenserad av ray
Å
ret är 1997. Jordens brottslighet har ökat med 400%, och New York har förvandlats till ett gigantiskt fängelse, helt avskuret från omvärlden. De som kommer dit kommer inte ut igen. Av misstag störtar Air Force one med presidenten ombord mitt i ruinerna på Manhattan. Det är nu mannen med lappen över ögat kommer in i bilden.

Den ende som verkar tuff nog att rädda presidenten är den ökände brottslingen och krigsveteranen Snake Plissken (Kurt Russell). Han får 24 timmar på sig annars detoneras bomben de inplanterat i honom.
Fullföljer han uppdraget går han dock fri.

Detta är verkligen en äkta kultfilm och guldrulle. Filmen bjuder på en stor dos action förpackad i serietidningsmiljö. Manuset är väl inget extraordinärt men det har ett högt underhållningsvärde. Vad gäller effekterna syns det att de har en del år på nacken. De är dock välgjorda för att vara i en film inspelad under början av 80-talet. Kulisserna är riktigt snygga och man får verkligen en smak utav förintelse.

Filmen påminner till en viss grad om Carpenters ?Attack mot polisstation 13? från 1976. En film som dock är mindre till formatet och i mina ögon snäppet bättre.
Man kan även se en liknelse mellan denna och George Millers ?The Road Warrior?. Mörk och cynisk framtidsskildring med en bitter men samtidigt lekfull handling.

Kurt Russell som förövrigt tillhör John Carpenters stab när det gäller skådespelare, har aldrig passat bättre än här. Snake Plissken är i mina ögon en sorts anti-hjälte typ.
En person nog de flesta skulle vilja ha med sig i en situation som denna. Ett plus för Isaac Hayes coola rollprestation som den store gängledaren Duke.

John Carpenters alltid lika brillianta soundtrack är här inget undantag. Den ödesmättade syntmusiken förgyller stämningen ännu ett snäpp.

Sammanfattningsvis är detta en riktigt sevärd popcornrulle.
En film som enligt mig kan betraktas som en modern klassiker.Gillar man överhuvudtaget stenhårda fartfyllda actionrullar med glimten i ögat, finns det ingen anledning att inte se denna film.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
ray 14 har röstat
 
av ray
The Running Man
 1 har röstat
En djävul till granne
 5 har röstat
Hajen 4
 16 har röstat
Hotet från underjorden
 13 har röstat
Big Trouble in Little China
 14 har röstat
Vampires
 3 har röstat
Motorsågsmassakern
 12 har röstat
Wrong Turn
 9 har röstat
I skräckens skugga
 6 har röstat
Dog Soldiers
 16 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor