Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 525 Besökare idag: 5 290
annons
Laddar...

Recension av Född den fjärde juli

Regissör: Oliver Stone
Ã…r: 1989
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2803)    Forumdiskussion (0)
19/10 2002
Recenserad av Michael
F
ödd den fjärde juli är baserad på en bok av en gammal Vietnamveteran vid namn Ron Kovic. I filmen får vi följa Ron Kovic (spelad av Tom Cruise) ändå från barnsben till ärrad och upprörd Vietnamveteran. Ron Kovic är till en början en orubbad nationalist som bestämmer sig för att åka till Vietnam för att tjäna sitt fosterland. Efter att ha blivit svårt skadad återvänder han hem till USA och blir genast förbryllad, upprörd och besviken över den opposition mot kriget som växt sig. Ron har svårt att finna sin tillvaro i vardagen och bestämmer sig för att åka till Mexiko för att finna sig själv. Väl i Mexiko börjar han fundera på sitt bortkastade liv. När han sedan återvänder hem blir han ledare för en antikrigskampanj.

Detta är den andra filmen i Oliver Stones triologi om Vietnamkriget, även denna gång är det en mycket bra film. Precis som för Plutonen blev han för denna film belönad med en oscar för bästa regi.

Denna film skulle jag vilja kalla en av USA:s viktigaste filmer. Stone låter inte publiken för en enda sekund glömma bort det meningslösa krig och den vansinniga utrikespolitik som USA förde under denna tid.
Själva manuset är ingen märkvärdighet, men Stones otroligt skickliga "timing" gör att filmen blir mycket bra. Musiken "timas" in i de mest passande scenerna. Tystnaden i vissa scener och slowmotion i viktiga skeden av filmen gör att man ibland får gåshud. Scenerna från tiden i Mexiko där Ron funderar över sitt liv är oförglömliga. Tom Cruise gör även en av sina bästa rolltolkningar.

Stone berättar på ett mästerligt sätt hur bara en sekund kan förändra en människas liv för evigt, och sedan de plågsamma och återkommande minnen man måste bära med sig resten av livet. En antikrigsfilm gjord av en antinationalist.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
AddeColciago 1 har röstat
cineasten89 6 har röstat
Michael 11 har röstat
 
av Michael
Född den fjärde juli
 11 har röstat
Plutonen
 17 har röstat
Full Metal Jacket
 19 har röstat
Apocalypse
 24 har röstat
Himmel och jord
 7 har röstat
Deer Hunter
 23 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor