Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 934 Besökare idag: 4 359
annons
annons
Laddar...

Recension av From Hell

Regissör: Albert Hughes, Allen Hughes
År: 2001
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2033)    Forumdiskussion (0)
8/10 2002
Recenserad av steffoo
D
ags att än en gång ta sig an myten om den fruktansvärde ”Jack Uppskäraren”. Denna gång i 2000-tals version av regibröderna Hughes. Manuset bygger för övrigt på en grafisk roman (annat namn för tecknad serie, typ) med samma namn. Prags gamla stadsdelar får här tjäna som en kopia av det slummiga London på 1800-talet, gatorna stinker, det är skitigt och fullt av folk. Uteliggarna kan räknas i massor och allra värst är det för de prostituerade som bokstavligt talat sliter häcken av sig (ursäkta uttrycket) för att dra in de surt förvärvade pengarna till sina hallickar.

Det är mitt i denna miljön som han dyker upp med sina fruktansvärda, kirurgprecisa, instrument; den okände skuggfiguren som snart har satt skräck i hela stadsdelen. Vi lär snabbt känna ett litet sällskap av dessa olyckliga ”nattfjärilar”, med undersköna Mary Kelly (Heather Graham) i spetsen som gör sitt bästa för att hålla sig undan och klara livhanken. Naturligtvis (vad trodde ni?) är detta lönlöst och en efter en faller de offer för den satanistiske gärningsmannen som verkar vara ett med skuggorna. Han lämnar alltid offren djupt lemlästade efter sig och detta hjälper naturligtvis till att öka oron bland den fattiga befolkningen.
In på arenan kommer polisdetektiven Fred Abberline (Johnny Depp), en gravt opiumberoende snut som mitt i sina värsta rus ser fruktansvärda syner med unga flickor som är mördade på det mest hemska sätt…(aha säger ni nu….) Abberline ger sig i kast med fallen och börjar snoka runt, något som inte gillas vare sig i slummen eller i rikemanskretsarna. Behöver jag påpeka att Abberline och hans assistent Godley (Robbie Coltrane) stöter på motstånd nästan hela tiden….?

From Hell är varken så skrämmande eller blodig som reklamen och omslagstexten vill utmåla. Visst förekommer det blod och ruggigheter och den mest lättskrämde kanske bör blunda under vissa partier, men i grund och botten är det en enkel kriminalhistoria som rullas upp. Och visst, bröderna Hughes har valt att ta med en upplösning som förklarar vem den hemske Jack egentligen var, och kanske är detta lite synd. En stor del av tjusningen med myten är ju att det fortfarande är okänt vem som låg bakom dåden, även om en del teorier har prövats genom åren.

Johnny Depp som alltid helt till sin rätt i roller som denna, och fråga är om inte bröderna Hughes hade Depp i åtanke när de drog igång sitt projekt? I övrigt dyker det upp engelska aristokrater i parti och minut bla i form av karaktärsskådespelaren Ian Holm som har ett och annat att bistå Depp med under utredningen.
Det som markant stör i filmen är att unga Mary Kelly är alldeles för vacker för att leva i Londonslummen. Här har filmmakarna misslyckats totalt när det gäller Grahams utseende. Tyvärr drar det ned ordentligt på trovärdigheten. När hennes olyckssytrar ser ut som något katten nästan inte velat släpa hem, valsar Graham runt i sitt röda hår och doftar antagligen alldeles ljuvligt i misären…

From Hell bjuder inte på sensationer och klockren spänning, men den är fullt godkänd som ett stycke underhållning på lördagskvällen…

Hade det bara inte varit för det där med Graham så…..

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
steffoo 8 har röstat
 
av steffoo
Collateral Damage
 1 har röstat
We Were Soldiers
 11 har röstat
Panic Room
 13 har röstat
Frailty
 6 har röstat
Time Machine
 4 har röstat
You Can Count on Me
 2 har röstat
From Hell
 8 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor