Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 361 Besökare idag: 4 552
annons
Laddar...

Recension av Full Metal Jacket

Regissör: Stanley Kubrick
Ã…r: 1987
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (5366)    Forumdiskussion (0)
4/8 2004
Recenserad av FreddyKrueger
F
ull Metal Jacket är en dramatisk krigsfilm som först handlar om hur marinsoldaterna tränas upp (riktigt förjävligt om jag får säga det) och sen när de får rycka ut i krig (Vietnamkriget).
Det är inte bara någon simpel ”skjuta soldater-dada-hink-o-spade film” i mängden utan är till för att ge tittarna en tankeställare.

Så fort jag satte i Full Metal Jacket i videon och den började spela upp första scenen blev jag som fast. Jag kände på mig att om Kubrick gör en vietnamkrigs-film kunde det bara inte gå fel, och det gjorde det inte heller. Filmen grep tag om mig och jag tycker att den är fantastisk.
Den är dramatisk, spännande, sorglig och bland de bästa filmer jag sett.

Den griper tag hårt om en och får fram sitt budskap skarpt. Krig suger och det har det alltid gjort. Men det enda som jag inte var helt imponerad över (har inget med detta mästerverk att göra) var att det finns och jag hade redan sett tusentals av krigsfilmer som har samma budskap. Så det budskapet har jag nog lärt mig under alla åren.

Det som också är bra är att filmen är så jäkla realistisk. Inte för mycket blod, och inte för lite blod kommer ur skotthål på skjutna soldater. Alla skjut/döda scener är bland det realistiskaste och bland de mest välgjorda jag någonsin sett (Saving Private Ryan hade också realistiska och perfekta krigsscener).

Jag gillade ingen ”del” av filmen mest för att båda är bra. Men när de först tränade marinsoldaterna var både en lite rolig (ramsorna deras var ju fan asroliga) scen medan den också var extremt dramatisk. Själva kriget som utspelar sig i ”del 2” av filmen är också bra, men jag har faktiskt tröttnat lite på krigsfilmer. Men det var ändå också en mycket bra och dramatisk scen.

Musiken till filmen är bra, och jag minns speciellt ett stycke efter att ”Sniper-Scenen” har varit då de amerikanska soldaterna blir nedskjutna av en krypskytt och de får tag på skytten. Det musikstycke som var då passade perfekt in under scenen och allt var så dystert det kunde bli (i filmen alltså), musiken var mystisk och också dyster så det var härligt placerad till scenen.

Skådespeleriet är helt perfekt. Min favoritscen är då killen som alltid gör fel men försöker väl blir galen och sitter på toaletten med geväret och stirrar in i kameran. Ansiktet är gömt halvt i skugga om jag minns rätt och sen ler han ondskefullt (liknar nästan Satan själv med det leendet, om jag minns rätt), perfekt scen och perfekt skådespel.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
FreddyKrueger 32 har röstat
Matewan 16 har röstat
anonym 11 har röstat
Bobby Peru 9 har röstat
Greenleaf 21 har röstat
Paths_of_Glory 18 har röstat
Michael 19 har röstat
märta 27 har röstat
 
av FreddyKrueger
Mulholland Drive
 22 har röstat
Elephant
 12 har röstat
American Psycho
 18 har röstat
Open Water
 10 har röstat
Cannibal Holocaust
 43 har röstat
Edward Scissorhands
 36 har röstat
House on the Edge of the Park
 19 har röstat
Driller Killer
 15 har röstat
I, Robot
 24 har röstat
Clockwork Orange
 42 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor