Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 393 Besökare idag: 4 864
annons
Laddar...

Recension av Funny People

Regissör: Judd Apatow
Ã…r: 2009
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2356)    Forumdiskussion (0)
7/11 2009
Recenserad av sethgecko
A
dam Sandler spelar komikern George Simmons. En komiker som gjort en otrolig succé och drar in fruktansvärda summor pengar på sina komedier, lite som Adam Sandler själv kan man tänka sig. När filmen börjar får vi reda på att George drabbats av en sorts leukemi som det i princip inte finns något botemedel mot, det finns läkemedel som inte är fullt testade än, men det är en väldigt liten chans att de faktiskt funkar. George bestämmer sig för att göra en sista ståupp-turné där han fokuserar lite mer på de jobbigare sidorna med livet, samtidigt börjar han inse att han betett sig som ett svin samtidigt som hans karriär blivit större och större.
Seth Rogen spelar en ung ståuppare som inte kommer någonstans, utan får jobba på en deli-butik för att få in pengar, samtidigt som han på fritiden gör ståupp-uppträdanden.

Under den där sista turnén som George gör träffar han på Seths karaktär och ett slags tycke uppstår. Seth Rogen blir Georges assistent och får skriva skämt åt honom. En nära vänskap uppstår, men på vägen blir det lite grus i maskineriet, mest tack vare George själv…

Det är svårt att beskriva handlingen i Funny People utan att avslöja för mycket, storyn bygger rätt mycket på andra chanser och hur man tar tillvara på dem.

Jag ska villigt erkänna att jag är ett stort fan av Judd Apatow, både som regissör och manusförfattare. Både 40-Year Old Virgin och Knocked Up är kanonbra komedier, som samtidigt inte bara är komedier. Funny People placerar sig väldigt nära båda dessa två tidigare filmer vad det gäller stämning och känsla. Judd Apatow har en speciell känsla för att på ytan locka till billiga skratt (En film om en 40-årig oskuld, en annan om en överviktig loser som råkar göra en het tjej på smällen), men under ytan handlar det om rätt mycket mer. En vän till mig hävdar bestämt att det inte finns en enda riktigt bra renodlad komedi, alltså en fem- eller tiopoängare som bara är komedi och inget mer, där det bara handlar om skratt i 80 till 120 minuter. Jag är nog tvungen att hålla med. Funny People är rolig, ingen tvekan om det, men det är långt ifrån en renodlad komedi, precis som varken 40-Year Old Virgin och Knocked Up var det. Det handlar om relationer, det handlar om att växa upp. Låt mig klargöra det där sista: Det handlar om att vara vuxen och inse att det inte finns några rätta svar, att livet är en process och att allt förändras hela tiden. Jag vet, jag låter onödigt högtravande nu, det är ju trots allt bara en film och därtill en amerikansk mainstream-film, men skit i det.

Adam Sandler är superb som George Simmons, kanske för att grundstoryn med en komiker som blivit stor och sedermera blivit svinig liknar honom själv (det där med att bli svinig vet man ju inte), samtidigt funkar det utmärkt eftersom Adam Sandler gjort rätt lyckade försök med att bryta sig ut ur komedi-facket, (till exempel i Reign Over Me och Punch-Drunk Love). Seth Rogen är alltid Seth Rogen och därmed alltid underhållande och jag hoppas verkligen att Judd Apatow fortsätter arbeta med honom.

I övrigt hoppas jag att Judd Apatow fortsätter regissera film med flera års mellanrum, samtidigt som han producerar så mycket bra grejer som han faktiskt gör.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
sethgecko 7 har röstat
 
av sethgecko
Captain America: The First Avenger
 4 har röstat
Jackass 3
 3 har röstat
Scott Pilgrim vs. the World
 6 har röstat
Robin Hood
 6 har röstat
Robin Hood
 8 har röstat
Draktränaren
 29 har röstat
Precious
 9 har röstat
Till vildingarnas land
 12 har röstat
Funny People
 7 har röstat
Capitalism: A Love Story
 19 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor