Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 488 Besökare idag: 4 365
annons
Laddar...

Recension av Fur: Ett fiktivt porträtt av Diane Arbus

Regissör: Steven Shainberg
Ã…r: 2006
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3683)    Forumdiskussion (0)
4/3 2007
Recenserad av crawler
D
et ska sägas på en gång: Om du är ute efter en faktaspäckad biopic om Diane Arbus bör du leta vidare. När Steven Shainberg säger ”imaginary portrait” menar han det verkligen. Han har skapat en kraftigt stiliserad berättelse om konstnärligt uppvaknande, som visserligen på ytan handlar om Diane Arbus, men som egentligen har mycket lite med den ikoniska fotografen att göra.

Filmens Diane Arbus (Nicole Kidman) arbetar som assistent åt sin man, Allan Arbus (Ty Burrell), då han fotograferar reklamannonser. Hon vantrivs uppenbarligen i rollen som präktig hemmafru i New Yorks övre medelklass, men har sedan länge låtit sina ambitioner somna in. Då den nya grannen Lionel Sweeney (en Robert Downey Jr. som verkar stortrivas i rollen) flyttar in väcks de dock till liv igen. Han lider av en sjukdom som gör att hela kroppen är täckt av lång ”Teen Wolf”-päls. Diane avskräcks dock inte av det. Snarare utvecklar hon en stark fascination för det aviga och de missanpassade. Något som förstärks av att Lionel introducerar henne för New Yorks samlade underjordskultur av dvärgar, jättar, transvetiter och armlösa damer.

Det största problemet med ”Fur” är dess påstådda koppling till Diane Arbus. Den helt centrala ”Skönheten och odjuret”-historien som utvecklar sig mellan henne och Lionel, och det påföljande triangeldramat som uppstår då deras relation lämnar hennes man utanför, är egentligen både tät och välgjord. Men det blir alldeles för simpelt när det ska vara någon sorts omnisymbolisk bild av hennes konstnärliga uppvaknande. Att baka in det förmodat komplexa inre liv, som ledde fram till en av vår tids största fotografer, i en enda symbolisk hårbeklädd karaktär räcker helt enkelt inte till.

Ett ständigt närvarande tema är såklart pälsen. Historien både börjar och slutar på ett nudistläger, där Arbus ska fotografera; hennes föräldrar säljer pälskläder; Lionel är uppenbart täckt av päls; Allan Arbus odlar till slut helskägg. Den uppenbara tolkningen torde vara att Arbus sökte den nakna sanningen, att hon såg igenom den fula pälsklädda ytan och hittade den inre skönheten, till skillnad från föräldrarna som hyllar pälsen, ytan och ohämmat klär sig i den. Hur som helst är det ett konsekvent och spännande symbolgrepp, som inte heller det har mycket med Diane Arbus att göra.

Visuellt är det både välgjort och genomtänkt. Scenografi och foto hakar i varandra utan synliga skarvar. Men även här är det långt ifrån verklighetens Arbus. Till skillnad från den svartvita, smutsiga osminkade realism som återkommer i hennes fotografier arbetar Shainberg med långt mycket mer stiliserade och mjuka bilder. Egentligen är det inget fel med det, men då filmen ska handla om Diane Arbus hade det varit önskvärt om den hade återgett åtminstone en del av känslan som återkommer i hennes egna verk.

”Fur” är en på alla sätt både välgjord och välspelad film om konstnärligt uppvaknande och om att acceptera sig själv. För att kunna uppskatta den till fullo krävs dock att man ignorerar Diane Arbus och istället ser Nicole Kidmans karaktär som en namnfrände med liknande intressen. Det bästa hade nog varit om Shainberg hade skippat undertiteln helt och bytt namn på sin huvudperson. I och för sig kan bristen på verklighetsförankring skapa ett behov av att läsa på om Diane Arbus i efterhand. Något som jag varmt rekommenderar.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
crawler 8 har röstat
 
av crawler
Shrink - Fallet doktor Carter
 3 har röstat
Pettson och Findus - Glömligheter
 3 har röstat
Revolutionary Road
 26 har röstat
Max Payne
 30 har röstat
Maria Larssons eviga ögonblick
 9 har röstat
Hennes envisa hjärta
 6 har röstat
Margot at the Wedding
 19 har röstat
Min bror är enda barnet
 4 har röstat
What Happens in Vegas...
 8 har röstat
Street Kings
 18 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor