Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 366 Besökare idag: 4 470
annons
annons
Laddar...

Recension av Giallo a disco

Regissör: Lucio Fulci
År: 1984
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1873)    Forumdiskussion (0)
15/5 2003
Recenserad av fredzilla
I
inledningen är det Fame/Flashdance/Breakin´ orgie utan dess like, något som verkar ha fått dom mest härdade Fulci-fansen att sky denna filmen som pesten. Det utvecklar sig till en Giallo i standardformat med unga flickor som blir dödade i samband med att dom tränar hårt på en dansskola. Givetvis är det fullt av ”red herrings” och underliga karaktärer, allt för att i sann giallo-tradition förvirra oss åskådare om vem som verkligen är mördaren.

I likhet med många andra Fulci-filmer så är detta en oerhört snygg produkt. Flera gånger kom jag och tänka på DePalma och Cains många ansikten, dvs mycket färger och snygga kameralösningar. Fulci har inte gått så hårt på zoomningen som vanligt och det saknar man givetvis, men det fungerar utmärkt ändå. Det är helt enkelt en så pass enkel och effektiv historia att man bara accepterar allt som sägs och görs.

Anledningen till varför alla gorehounds hatar denna film beror givetvis på att det i stort sett inte är en enda droppe blod i hela filmen! Det finns ett mord som är hyfsat grafiskt, men inte speciellt blodigt ändå. Annars är det helt enkelt mycket off screen. Tråkigt kan man säga men jag gillar den ändå. Det är en bra giallo.

Musiken är så där hemskt groteskt vulgo-dålig att man bara måste älska den. Totalt intetsägande discolåtar blandast med svaga Goblin-plagiat. Men det passar bra till den åttiotalskänslan. Det är rosa, glitter, pannband, trikåer och annat upphetsande som skulle få smakfascisterna att dö av chock. Men det är ju så roligt!

Cosimo Cinieri, Claudio Cassinelli, Ray Lovelock och Olga Karlatos är mycket bra i sina roller, speciellt Cosimo som är stenhård och klyschigt nöt-ätande snut. Lovelock är också väldigt övertygande som tvetydig mystisk hunk.

En bra giallo. Ett bra mordmysterium. En mycket kompetent Fulci-film som påminner mer om hans sjuttiotalsthrillers än den skräck han gjorde på åttiotalet. Inte hans bästa, men långt ifrån hans sämsta.

Kan ju också tillägga att den alternativa titeln på den här filmen är Slashdance – genialt, eller hur? :)

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
fredzilla 11 har röstat
 
av fredzilla
House of 1000 Corpses
 31 har röstat
Glasburen
 4 har röstat
Mänskligt villebråd
 4 har röstat
Contamination
 5 har röstat
The Hunted
 11 har röstat
Gangs of New York
 8 har röstat
The Ultimate Force
 3 har röstat
Zardoz
 19 har röstat
Mördare i svart
 9 har röstat
Giallo a disco
 11 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor