Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 480 Besökare idag: 4 331
annons
Laddar...

Recension av Guds stad

Regissör: Fernando Meirelles, Kátia Lund
Ã…r: 2002
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2964)    Forumdiskussion (3)
14/4 2004
Recenserad av Orvar_Säfström
D
et är svårt att hitta en bra inledning till denna film, jag får börja med att pusta ut...

På 60-talet startar den brasilianska regeringen ett byggnadsprojekt som ska ge de fattiga och utslagna invånarna en plats att bo och leva. Snabbt förvandlas denna "förort" till Rio de Janeiro till ännu en kåkstad. Lokala gäng härjar fritt -rån och mord är vardag. I ett sådant gäng ingår storebrodern till vår huvudperson och berättare. Huvudpersonen Raketen drar sig för att bli involverad i smågangstrarnas eskapader, för feg för livet som gangster, eller helt enkelt för smart. Detta gäng börjar med att utföra smårån för att sedan lägga in en storstöt mot ett hotell. Rånet blir en totalkatastrof, därefter går medlemmarna i gänget skilda vägar och skilda öden. Den ända som fortsätter den inslagna banan på brott är Lill'Dice eller Lill'Ze som han kommer att kallas när han blir äldre. Handlingen förflyttas utanför Guds Stad till själva Rio där man kan göra stora pengar och vill man göra det ska man satsa på knarkbranschen, vilket Lill'Ze inser. För att inte avslöja så mycket mer, fortsätter man genom filmens gång att följa både Raketens och Lill'Zes bana; gängkrig, korruption, våld, humor, glädje, sorg och tragedi -allt i en salig blandning.

Bland det första som slog mig med denna film var hur oerhört snygg den är, bilden är knivskarp, färgerna är nästan överdrivet klara, största delen av filmen berättas genom skakig kamera, vilket tillsammans med den skickliga redigeringen bidrar till en slags dokumentär känsla. Och vilken inledning! Lill'Zes gäng jagar en förrymd kyckling genom trånga bakgator med vapnen dragna. Detta ger dig en försmak av den skitiga och brutala miljö som de befinner sig i, men som ändå fångas av en speciell humor.

Och sällan ser du en film med en sådan hög intensitet; både fotot, musiken och framförallt berättarstilen och skådespelet bidrar till detta. Okronologiskt berättad, stora delar av filmen berättas genom tillbakablickar med Raketens berättarröst och det görs på ett exemplariskt vis, det bästa av Tarantinos berättarstil tillsammans med den höga pulsen i Scorceses Goodfellas.

Allt våld och knark berättas med en så "oglorifierande" stil att man finner sig själv småskrattandes åt vissa brutala scener, det här är dock ingen lättsam film, den är på samma gång lika tragisk som den är underhållande. Oavsett om du lämnar filmen upprymd och full med energi, eller om du sitter kvar i soffan och är betagen av gatubarnens situation, kan du inte förneka att det du just upplevt håller prima klass.

Kort sagt en klassiker som alla borde se.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
billybob 18 har röstat
Filangee 16 har röstat
cineasten89 19 har röstat
nilleo 11 har röstat
Orvar_Säfström 42 har röstat
Nemralis 14 har röstat
gnoff 10 har röstat
 
av Orvar_Säfström
Soluppgång
 12 har röstat
Night of the Living Dead
 24 har röstat
Blade Runner
 35 har röstat
Cinema Paradiso
 15 har röstat
Gudfadern del II
 36 har röstat
Deer Hunter
 50 har röstat
Rumble Fish
 13 har röstat
Lost in Translation
 41 har röstat
Apocalypse
 40 har röstat
Tokyo Godfathers
 26 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor