Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 509 Besökare idag: 4 401
annons
annons
Laddar...

Recension av Hair

Regissör: Milos Forman
År: 1979
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (5338)    Forumdiskussion (0)
24/5 2004
Recenserad av Bobby Peru
R
egissören bakom denna dramamusikal heter Milos Forman. Till hans mest kända verk hör Det brinner min sköna!, Gökboet, Amadeus och Larry Flynt - skandalernas man. Och så den här hippiefilmen.

Filmen handlar om den unge bondgrabben Claude. Han ska tjänstgöra i Vietnam. I början av filmen ser vi när han reser från sin hemstad i Mellanvästern. Han ska lämna den för New York.

Detta påminner till viss del om kultklassikern Midnight Cowboy från 1969. Jag jämför dem två för att båda handlar om unga grabbar från landet som sticker till storstan. Men medan karaktären i "Cowboy" söker lyckan som gigolo, så söker Claude i den här filmen o(lyckan) i krig.

I New York ska han stanna några dagar, för att sedan åka till militärbasen och dra vidare till Vietnam. I New York träffar han genast några skumma hippies ( i Central Park) som gillar att sjunga, dansa, knarka, och att ha sex. Ledaren för gänget heter Berger (spelad av underskattade Treat Williams).

Efter ett tag börjar Claude umgås med gänget. De blir så småningom riktigt goda vänner. Men han tvivlar lite på Berger, som uppför sig illa. Bland annat blir han gripen av polisen efter att ha dansat på ett bord under ett rikemansparty. Och när han blir gripen, blir alla det.

Claude betalar borgen och löser ut dem. Scenen på bordet tillhör filmens bästa, för den är roligt genomförd och musiken är störtskön.

Det finns en viss ironi i filmen. Claude spelas av blonde John Savage, som ett år innan medverkade i Deer Hunter, där han spelar en soldat som blir skadad i Vietnamkriget.

Hair är en rolig, svängig och gripande drama/rockmusikal som utspelar sig någon gång under slutet av '60-talet. Trots att filmen är från 1979 återskapas känslan på ett bra sätt. Musiken passar även den bra in i tidsatmosfären.

Den innehåller dock lite svagheter. I bland kan den kännas flummig, mycket p.g.a. att den är daterad, och musiken är inte alltid bra (och används lite för mycket), men det vägs upp av de fina skådespelarnas insatser och trivsamheten som filmen besitter. Trots att den är varm och rolig så är den också stark och sorglig (särskilt mot slutet).

Hair må inte komma upp i samma klass som Singin' in the rain, West Side Story, Cabaret eller liknande musikaler, men den är ändå mycket bra på sitt sätt och rekommenderas varmt.

Och gillar ni denna ska ni givetvis se Grease, som faktiskt kom året innan Hair.


Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Bobby Peru 10 har röstat
 
av Bobby Peru
French Connection nr 2
 9 har röstat
Apocalypse
 28 har röstat
Drakens år
 10 har röstat
Carrie
 18 har röstat
Phantom of the Paradise
 7 har röstat
Alla helgons blodiga natt
 10 har röstat
Arizona Junior
 11 har röstat
Natural Born Killers
 21 har röstat
Dawn of the Dead
 15 har röstat
Blood Simple
 15 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor