Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 417 Besökare idag: 5 582
annons
Laddar...

Recension av Hairspray

Regissör: Adam Shankman
Ã…r: 2007
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4588)    Forumdiskussion (0)
19/10 2007
Recenserad av niklasringdahl
F
ilmen utspelar sig på 60-talet och berättar om Tracey Turnblad och hennes vilja att bli dansstjärna på den lokala tv-stationen, trots att hon inte direkt är trådsmal. Detta uppenbaras direkt av de som bestämmer, men alla andra gillar henne och vill att hon ska lyckas, att hon ska ta sig förbi "alla andras" fördomar. Några av de som tror på Tracey är skolans färgade elever, vilka inte har tillträde till samma lokaler som de vita och som framförallt dansar på ett helt annat, häftigare sätt än de vita eleverna. Men lika lätt som alltid så blir Tracey vän med de färgade eleverna och i rättrådig tonårsanda blir hon förskräckt över att de inte har lika rättigheter och börjar slåss för dessa. Egentligen är det bara ett fåtal personer i hela filmen som egentligen företräder de där fördomarna som "alla" har, vilket blir lite löjligt. Det är en pastisch, naturligtvis, men det är ju inget som hindrar att det åtminstone skulle kunna bli lite intressant.

Det finns uppenbara paralleller till en annan ungdomsklassiker - Dirty Dancing. Men Hairspray är alldeles för upptagen med att vara en hommage till sina tidigare inkarnationer av denna John Waters-skapelse för att riktigt förstå att det är viktigt att skapa sig en egen identitet. När Baby i Dirty Dancing lider av yttre och inre konflikter och ger oss skratt och gråt i sina försök att passa in och bli vuxen blir Tracey pushad i rätt riktning, sjunger en hejjig låt och dansar på en i förväg utlagd bana mot lyckan i en pastelldränkt värld utan riktiga känslor.

Hairspray handlar om fördomar. Att det är väldigt dumt och dåligt att döma folk efter deras kroppsstorlek eller hudfärg. En berättigad fråga är väl då varför man år 2007 förväntas tycka att det är otroligt roligt och effektfullt att John Travolta är utklädd till tjock, vit kvinna?

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
rikirock 0 har röstat
niklasringdahl 9 har röstat
 
av niklasringdahl
A Walk in the Woods
 2 har röstat
The Martian
 6 har röstat
Ricki and the Flash
 1 har röstat
En enda man
 5 har röstat
In the Loop
 7 har röstat
Fräls oss ifrån ondo
 7 har röstat
Inglourious Basterds
 27 har röstat
Lake Tahoe
 1 har röstat
Transformers: De besegrades hämnd
 10 har röstat
X-Men Origins: Wolverine
 14 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor