Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 443 Besökare idag: 3 987
annons
Laddar...

Recension av Hana-bi

Regissör: Takeshi Kitano
Ã…r: 1997
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1882)    Forumdiskussion (0)
3/10 2008
Recenserad av Switchblade
H
ana-Bi: Fireworks är den Takeshi "Beat" Kitano´s mest hyllade film tillsammans med Battle Royale, även om BR inte är en film han regisserat, hursomhelst så är det inte det minsta konstigt, iaf. inte för mig.

Filmen handlar om ungdomsvännerna Nishi och Horibe som båda arbetar inom Tokyos poliskår, en dag blir Horibe nerskjuten och hamnar i rullstol för resten av livet, Nishi är en psykotisk galning som drivs allt närmare och närmare någon slags nihilistisk apati efter att hans dotter dött och hans fru fått obotlig cancer, en sista resa ska hon dock få innan hon dör.
Mycket fin historia, verkligen, nog för att filmen har fått mycket uppmärksamhet men jag anser personligen att alltför få människor sett den och upptäckt Kitano i övrigt. Denna filmen klassar för en plats på IMDB´s top 250 lista, att den inte finns med där är en skamfläck för den sidan.

Vad är det då som gör Hana-Bi till en så förbannat bra film och Takeshi till en av mina favoritregissörer? Kitano´s filmer är verkligen speciella.
Ett av Kitano´s kännetecken är våldsinslag av en aning grövre kaliber än vad Hollywood visar som slår ner som blixten mitt i filmen för att sedan lika fort försvinna mitt i de långa, utdragna scenerna där ingenting eller väldigt lite händer, bara att det går att göra våldsfilmer på ett sånt sätt tycker jag är imponerande även om jag älskar våldsfilmer i övrigt. Detta är dock inget unikt för just Hana-Bi utan förekommer i flera andra av Kitano´s filmer, Mästerverket Zatoichi bla. Dock tror jag att man måste uppskatta Roy Andersson´s filmer för att kunna uppskatta Kitano´s stil. Jag misstänker starkt att Kitano sett En kärlekshistoria eller någon av de kortfilmer Andersson gjorde under 90 talet innan han började skriva manuset till denna då man helt klart känner igen stilen.

Hana-Bi berör mig även djupt på ett sätt som är väldigt svårt att förklara men jag känner igen mig jättemycket i framförallt Nishi (på ett sätt som inte är det minsta ballt dock utan bara tankeväckande) så även det får den pluspoäng för.

Fan, för att göra en lång historia kort, jag älskar Hana-Bi!!!

10 fördröjda fyverkeripjäser av 10

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Switchblade 11 har röstat
 
av Switchblade
Batman - återkomsten
 18 har röstat
Alla helgons blodiga natt
 6 har röstat
Tenebre
 4 har röstat
Saw
 8 har röstat
Dawn of the Dead
 8 har röstat
Bram Stoker's Dracula
 14 har röstat
Låt den rätte komma in
 27 har röstat
Ichi the Killer
 4 har röstat
Flykten från helvetet
 11 har röstat
Zatoichi
 5 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
0 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor