Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 516 Besökare idag: 5 850
annons
Laddar...

Recension av Hotel Rwanda

Regissör: Terry George
Ã…r: 2004
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (7057)    Forumdiskussion (0)
15/6 2005
Recenserad av bernold
V
ad känner du egentligen till om folkmordet i Rwanda?
Det är en fråga alla bör ställa sig innan de ser "Hotel Rwanda". För mig var svaret att jag i princip inte visste någonting, vilket delvis beror på att jag inte var så gammal när det hände men också på att media inte direkt har överöst oss med information om händelsen.

När Belgien under sin kolonialmaktstid hade ockuperat bl.a. Rwanda bedrev de en hel del rasforskning. De kom fram till att det måste finnas svarta människor som var likvärdiga med européerna och kallade dem för Tutsier. Man beslöt att dela in befolkningen i de ockuperade länderna i två grupper, Tutsierna och Hutuerna. Hutuerna var en klar majoritet men blev kuvade av Tutsierna som ju fick bättre förhållanden eftersom de blev favoriserade av belgarna. När belgarna till slut lämnade tillbaka makten så fick Hutuerna genast mer att säga till om. Sedan dess har läget varit spänt mellan de två grupperna och till slut så mynnade det ut i folkmordet i Rwanda, då Hutuerna slaktade över 800 000 Tutsier.

"Hotel Rwanda" är en verklighetsbaserad historia som handlar om Paul Rusesabagina, som är Hutu. Han är också chef för lyxhotellet des Mille Collines som ligger i Rwandas huvudstad Kigali. Paul är en mycket inflytelserik person som har personliga relationer både med FN generalen, generalen för Hutuernas armé samt ledaren för Interahamwe (ett Hutubrödraskap vars mål är att utrota alla Tutsier). När folkmorden väl satt igång försöker Paul med alla medel att rädda sig och sina anhöriga och med tiden även alla flyktingar från både Hutu och Tutsie sidan.

Det är lätt att dra paralleller till "Schindlers List" när man ser "Hotel Rwanda" för i grund och botten är det ju samma historia. En av de stora skillnaderna är dock att man väljer att framställa Paul som inte helt genomgod, utan i början tänker han bara på att rädda sig själv och sin familj, även om det sker på bekostnad av vänner och bekanta. Detta bidrar till äkthetskänslan i filmen eftersom en glorifiering inte skulle känts naturlig, jag menar att det är nog inte många som i den situationen skulle agerat helt och hållet osjälviskt.

En stor fråga i filmen är vad västvärlden egentligen sysslade med när folkmorden satte igång. FN hade trupper i Rwanda under tiden men fick order om att inte lägga sig i. FN-generalen säger, efter att ha fått reda på att FN inte kommer att ingripa, till Paul att "Du är inte ens nigger, Du är afrikan". Det här tycker jag är den frågan som vi i väst verkligen ska ta oss en funderare över. Vet vi egentligen vad som pågår i Afrika, och varför bryr vi oss inte mer?

En annan fråga som man kan ställa sig efter att ha sett filmen är hur folkmord överhuvudtaget kan äga rum. Vad är det som driver så många människor att begå sådana fruktansvärda brott?
Det är nog ingen som har några självklara svar på någon av dessa frågor men jag tycker i varje fall att det kan vara värt att tänka på.

Över lag så är "Hotel Rwanda" en mycket välgjord och skrämmande film. Den tar upp både de psykologiska, politiska och fysiska aspekterna bakom ett folkmord och förmdelar en hel del tänkvärda budskap. Jag tror inte jag är den enda som fått skamkänslor över att västvärlden inte hjälper till mer i Afrika efter att ha sett den. Om ni inte vill se den för dess dokumentära värde så kan jag ändå rekommendera den för dess grundläggande frågor som kan vara lärorika oavsett var man bor och vad man är intresserad av.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
bernold 26 har röstat
Greenleaf 16 har röstat
 
av bernold
Hotel Rwanda
 26 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor