Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 532 Besökare idag: 5 266
annons
Laddar...

Recension av Hunden

Regissör: Dan Jåma, Roger Sellberg
Ã…r: 2003
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2302)    Forumdiskussion (0)
12/12 2003
Recenserad av weng-weng
F
ilmen bygger på en novell med samma namn av Kerstin Ekman och utspelar sig i ett kargt norrländskt landskap. Det är här som en hundvalp förirrar sig bort från sin husse och sedan blir tvungen att överleva helt ensam. I en lång kamp mot naturens stränga makt, främst kyla och hunger, lever den namnlösa hunden ett arbetsamt liv.
Hur ska den ensam kunna överleva?

Vi följer hunden när den skuttar jämfota genom tjock snö. Det är ett par gulliga bilder när tassarna bryter genom skaren och sjunker ner en bit. Jämfotahoppen saktas ner en aning och lyckas förmedla en viss känsla av kämparglöd från filmens huvudroll till åskådaren.
Men dessa moment är få och kortvariga.
Mest är det ett ständigt jagande efter den stackars hunden med kameran i (imponerande ihärdiga) försök att skapa någon slags känsla av att hunden tänker som en människa.

En oskriven lag för varje filmarbetare, och främst regissör förstås, är att undvika att arbeta med djur och barn. Dessa mycket speciella varelser är svårjobbade, ibland intill omöjlighet och deras nyckfullhet kan erbjuda arbetsdagar långt utöver det vanliga och leda till dödsstöten för varje lovande regikarriär.
Jag tror att det nu är dags att förfina denna lilla regel, i alla fall vad gäller djur. Möjligen ska där stå att om man verkligen verkligen verkligen måste regissera djur så bör man åtminstone inte bara ha ett djur. Filmen borde fyllas ut av något mer.
De stunder då vi återser hundens husse är nämligen allt för få.

Snart blir Hunden en film som känns som det bortklippta bakommaterialet på någons (visserligen mycket proffsigt) hemmafotade naturfilm.
Se hunden springa! Se den vända sig om! Se den stanna upp, eller kanske fortsätta in bakom ett träd! Visst, också jag kan se att det är vackert och naturromantiskt, men det håller inte hur länge som helst, och särskilt inte mot bakgrund av att det också ska förmedla en historia.

Det hemska och onödigt påklistrade förmänskligandet av hunden (varför kan en hund inte bara få vara en hund?) sker genom författaren Ekmans egen uppläsning av text från novellen. Här framträder då ännu klarare filmens problem; att den i bilder inte förmår gestalta den historia den vill.
Klippningen drar största lasset i detta ändå tappra försök. Det klipps kors och tvärs, om än i ett lugnt tempo. Med alla knep tillåtna ska publiken luras att se något som egentligen inte finns och det är nästan så att man får ihop det här och där. Som när hunden möter en räv fast de aldrig är i bild samtidigt.
Men Hunden misslyckas alltför ofta, och scenen med räven störs dessutom av märkliga klaffel i ljuset; kväll blir till dag och tillbaka igen, något som är svårt att inte tänka på med snö runt omkring som en elakt tydlig ljusmätare.

Det finns en andemening någonstans och Ekmans historia handlar egentligen inte just om den här hunden (vilket blir ett litet problem eftersom alla bilder i filmen gör det) utan mer om berättandet som form och händelser som metaforer för livet själv. Detta påminns vi om när hon läser, men glömmer snabbt bort det igen då hon inte är där.
Det är en lång fin naturfilm med vackra bilder från Sverige och mest lavar, mossor, barrträd och frisk luft i bild sedan Kjell Sundvall slaktade renar i Jägarna. Som barnfilm kan den göra ett visst jobb, kanske är det där den har sin målgrupp, men för mig erbjuder den bara en tom transportsträcka mot ett alltför avlägset slut.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
weng-weng 2 har röstat
 
av weng-weng
Ett fall för Johnny Cousin
 0 har röstat
Dance of the Dwarfs
 0 har röstat
Tvätten
 1 har röstat
Det dödliga spelet
 1 har röstat
They Live
 2 har röstat
Sleeping Beauty
 8 har röstat
Friends with Benefits
 1 har röstat
F
 0 har röstat
Baby on Board
 2 har röstat
Apflickorna
 23 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor