Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 530 Besökare idag: 5 272
annons
annons
Laddar...

Recension av I huvudet på John Malkovich

Regissör: Spike Jonze
År: 1999
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3270)    Forumdiskussion (0)
21/10 2002
Recenserad av SGAK
S
pike Jonze har producerat musikvideor åt bland andra Madonna, Björk, Beastie Boys och Fatboy Slim, samt var en av grundarna till MTV-programmet Jackass. Han har även gjort filmen Being John Malkovich, som handlar om en misslyckad marionettspelare vid namn Craig Schwartz (John Cusack).
Schwartz bor tillsammans med sin djurälskande flickvän, Lotte (en nästan oigenkännlig Cameron Diaz) i en närmast zooliknande lägenhet. Eftersom hans dockteater inte riktigt väcker den sortens känslor som han önskar, så tvingas han söka jobb i ett kontorshus. Det är här filmen tar en minst sagt surrealistisk vändning.
Inte nog med att den nya arbetsplatsen har sjukligt lågt i tak (som hämtat ur Alice i Underlandet), hans chef är en excentrist snuskgubbe, chefens sekreterare missuppfattar nästan allt man säger till henne och dörren som Kraig hittar bakom ett filskåp leder rakt in i huvudet på skådespelaren John Malkovich (som spelas av Walter Matthau... nej, Malkovich spelar förstås sig själv).
Bokstavligt talat, så tillåts man att se världen ur John Malkovichs ögon under en kort period. Denna fantastiska upptäckt exploateras friskt av både Kraig och hans kontorsförälskelse, Maxine (Catherine Keener), som fattar mindre och mindre tycke för Schwartz (till hans stora förtret). Emellertid, så blir hon dock mer och mer fäst vid... ja, det får ni ta reda på själva.

Vad händer om Malkovich får reda på vad som försiggår inuti hans skalle? Har chefen någon aning om att den mystiska dörren ens existerar? Ja dörren, ja... hur kom den dit? Vad gör den där? Varför? Anar Lotte fuffens på Kraigs kontor?
Nya intriger dyker upp ända in i slutet, vilket gör att koncentrationsnivån ständigt är på topp. Den drömliknande storyn, som hela tiden blir mer och mer komplex (dock aldrig rörig), blandas med verkliga kändisar (som ofta spelar sig själva i statistroller). Helhetsintrycket blir minst sagt storslaget.
Jag tvekade inte en sekund när jag betygsatte denna film. Den är snygg, spännande och rolig, samt bjuder på en hel del vacker och stämningsfull musik. En film. Ett konstverk. En självklar 5:a!

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
SGAK 20 har röstat
 
av SGAK
I huvudet på John Malkovich
 20 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor