Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 495 Besökare idag: 4 431
annons
annons
Laddar...

Recension av I Spit on Your Grave

Regissör: Meir Zarchi
År: 1978
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2373)    Forumdiskussion (0)
29/9 2006
Recenserad av Priceguy
*
SPOILER-varning: recensionen avslöjar slutet på filmen*

Detta är en riktigt vidrig film. Den har ingen handling, bara våld. Den har inga karaktärer, bara marionettdockor. Den har ingen mening, ingen sensmoral, ingen filmkonst, inget berättigande, knappt ens ett manus.

Historien - sådan den nu är - är simpel. En kvinna kommer till en by på landet för att skriva en bok. Det är så långt hennes personlighet sträcker sig: hon är författare. Väl där stöter hon på fyra män. Två av dem har distinkta personligheter. En är lindrigt mentalt handikappad och den andre har familj. De andra två är bara män, ingenting annat.

Filmen består av tre delar. Den första varar i tjugo minuter, under vilka ingenting händer. Den andra varar i trettio minuter, under vilka kvinnan blir misshandlad och våldtagen av de fyra männen. Den tredje varar i femtio minuter, under vilka kvinnan hämtar sig och dödar de fyra männen. När hon har dödat den sista rullar eftertexterna utan en enda replik till. Vad finns att säga? Männen är döda och hon har fått sin hämnd. Det är det enda filmen handlar om, i den mån den har en handling.

Jag undrar vad Meir Zarchi, detta opus regissör, tänkte när han finslipade sin film. Han kan inte ha trott att han skapade ett konstverk. Han kan knappast ha väntat sig enorma intäkter; den här typen av film är ingen crowdpleaser. Tyckte han att han sa något viktigt om mänsklighetens villkor? Ville han slå ett slag mot våldtäkt? Tycker han i så fall att han lyckades?

Om I Spit On Your Grave (originaltiteln var den något intressantare Day of the Woman) fungerar på något plan så är det som omedveten självparodi. Karaktärerna verkar ibland veta vilken dum film de befinner sig i. När kvinnan konfronterar en av våldtäktsmännen skyller han på en av de andra, och beskriver denne som "den mörkhårige". Alla fyra har mörkt hår. På något sätt sammanfattar det filmen.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Stygga-Vargen 0 har röstat
Priceguy 12 har röstat
 
av Priceguy
Watchmen
 21 har röstat
Shortbus
 6 har röstat
Glen or Glenda
 4 har röstat
Cubic
 8 har röstat
Romeo + Julia
 6 har röstat
12 edsvurna män
 18 har röstat
Chinatown
 8 har röstat
Josef - Drömmarnas konung
 1 har röstat
Borat
 42 har röstat
Midnight Cowboy
 10 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor