Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 705 Besökare idag: 4 694
annons
Laddar...

Recension av Idioterna

Regissör: Lars von Trier
Ã…r: 1998
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4667)    Forumdiskussion (0)
20/5 2004
Recenserad av tvoj
I
dioterna handlar om en kvinna som lever ett ganska händelselöst liv. En dag när hon sitter och äter på ett värdshus upptäcker hon en utvecklingsstörd person och hans vårdare. De är en aning svåra att umgås eftersom båda är väldigt högljudda. När sedan vårdaren och den handikappade på ett dramatiskt sätt lämnar restaurangen följer hon med. Hon upptäcker då att personen som var utvecklingsstörd inte alls är det utan hela tiden har spelat. Hon följer med de två till ett kollektiv som består av en skara människor från alla möjliga bakgrunder och samhällsklasser som har en sak gemensamt. De strävar efter att finna sin inre idiot. Detta kan de göra genom att spela utvecklingsstörd på offentliga platser. Hon dras med på gängets udda utflykter och aktiviteter där rollerna som vårdare och idiot ständigt växlar.

Gruppens ledare är trots kollektivets stora ansträngningar inte nöjd. Han vill att medlemmarna skall ta det hela mer allvarligt och gå ett steg vidare. Vara idiot inför deras närmaste och viktigaste personer. Först då kan de hitta den inre idioten. Detta visar sig vara svårt för vissa att klara av..

Jag har sällan skrattat så mycket åt en skandinavisk film som jag gjorde när jag såg idioterna. Filmen börjar väldigt lekfullt och trots att den är väldigt provocerande, då den skämtar om något man inte får skämta om, känns den lätt. Denna känslan är dock inte lika långvarig som man först hade önskat sig då allvaret tillslut griper tag i en.

Filmen är en dogma film och det passar handlingen väldigt bra. Idioterna måste på något sett vara verklig för att den skall gå igenom. Det är först när man sätter händelsen att spela utvecklingsstörd i verkligheten som den blir speciell och skrattretande. För om den hade känns för mycket som en spelfilm hade pinsamheterna och förödmjukelserna inte känns av på samma sätt som den gjorde här. Jag kan samtidigt förstå de som har svårt för denna film. Då handlingen är lite annorlunda och humorn både provocerande och svart, kanske denna film inte är för alla att se. Många förknippar Idioterna med gruppsexscenen. Vissa tror att den lades in för att få uppmärksamhet men jag tycker det bara är trams. Scenen är väldigt kort och enligt mig väl motiverad. Den visar nämligen att medlemmarna är redo att gå väldigt långt för sin övertygelse. Andra kan tycka att den är lite väl grov eftersom det är en riktig sexscen. Fast då måste jag påpeka att detta är en dogma film och för dogma filmer finns en regel att inget som händer i filmen får vara fejkat. Allt måste ske i verkligheten. Jag tycker dock att filmen kommit i skymundan av denna scens stora uppmärksamhet. Vilket är beklagligt då filmen är väldigt bra.

Jag kan rekommendera denna film för alla som är en aning ohämmade och inte är så känsliga för politiskt inkorrekt humor.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
tvoj 17 har röstat
 
av tvoj
Dogville
 16 har röstat
Charlies änglar: Utan hämningar
 5 har röstat
Idioterna
 17 har röstat
Svarta änglar
 11 har röstat
M
 35 har röstat
The Cell
 20 har röstat
Elephant
 51 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor