Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 527 Besökare idag: 5 748
annons
Laddar...

Recension av Ingenmansland

Regissör: Danis Tanovic
Ã…r: 2001
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1718)    Forumdiskussion (0)
1/9 2004
Recenserad av gusobest
Jag är liksom trött på kriget i Jugoslavien. Jag känner mig färdig med det.” Drakens foajé, lördag 26 jan. vad som visar sig vara tio minuter innan insläpp till filmen No man’s land, Ingenmansland. Det är mycket folk i foajén och jag vet inte om mannen som just sagt detta ändå ska se filmen. Dumt i så fall, för den handlar onekligen om kriget i Bosnien. Kriget kommer till och med nära. Eller jag vet inte om jag nånsin känt mig nära ett krig. Jag är helt säker att jag inte vet hur det är, hur det känns, vad det gör med en. Människorna kommer nära. Det är mänskliga människor som går att förstå och ge ett liv. Till och med mannen som bara är en av soldaterna i en av skyttegravarna och är i bild högst en halv minut blir människa. Han blir levande och mänsklig när han utbrister över sin tidning; ”Åh, ett sånt elände i Rwanda!” Det är en varm film full med den humor som klarar det obegripliga och smärtsamma.

Jag ser filmen efter att i tio minuter ha stått instängd i en container som står uppställd utanför biografen. Det är iskallt där inne och vi är några få som står mellan två kravallstaket. I containerns båda ändar visas filmer från kravallerna i Göteborg vid EU-toppmötet. Jag blir inte så berörd som jag trodde att jag skulle bli. Det som kommer tillbaka mest är frustrationen över hur lätt det var för andra människor att ta ifrån mig och alla oss andra som var där vår mänsklighet. Vi hade inget värde, ingen rätt. Vi var i något där andra tog ifrån oss vår mänsklighet och det förändrade också oss. När jag sätter mig i salongen hänger det en tung lukt av bränt kött i luften omkring mig. Någon äter en tjock korv. Det mannen sagt om hur trött han är på kriget i Jugoslavien studsar fortfarande runt i huvudet på mig och det är då jag inser hur lite jag förstår krig. Hur lite jag kan förstå. Hur långt borta det är. Hur främmande. Jag kan på sätt och vis hålla med mannen, jag känner mig också lite trött på krigen i Jugoslavien. Jag är trött för att jag inte förstår dem, jag har aldrig förstått. Ingenmansland hjälper inte. Men den visar att det inte går att förstå, ingen förstår. Förutom medias drivkrafter och oerhörda makt, det oförståeliga i att människor dör och att FN är en samling av makter som bara tjänar sig själva så hjälper inte filmen oss att förstå något. Det är å andra sidan inte så lite. Kanske går det att förstå bakgrunden till kriget men aldrig kriget i sig.

Det är alltid svårt att förmedla hur bra en film egentligen varit. Danis Tanovic tas upp för att tala innan visningen av hans film och han börjar med att tacka Göteborg Filmfestival för det stöd som festivalen ger till bosnisk film genom CineBosnia. Han fortsätter med att säga att han är glad att få vara i Göteborg. ”När jag är på festivaler så vill de alltid att jag ska presentera min film men jag vet aldrig vad jag ska säga. En bra film talar för sig själv.” Ingenmansland säger mycket och jag hoppas att det blir många som kommer höra och lyssna.

No man’s land
Regi: Danis Tanovic
Distr: SF
Datum för premiär inte bestämt 29/1-02.

Stefan Öberg

(tidigare publicerad i Internationalen)

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
sethgecko 4 har röstat
gusobest 8 har röstat
 
av gusobest
V för Vendetta
 78 har röstat
Syriana
 24 har röstat
Den stillsamme amerikanen
 4 har röstat
Sprickorna i muren
 4 har röstat
Ingenmansland
 8 har röstat
Hip Hip Hora!
 10 har röstat
Black Hawk Down
 20 har röstat
Coyote Ugly
 13 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor