Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 425 Besökare idag: 3 924
annons
Laddar...

Recension av Into the Wild

Regissör: Sean Penn
Ã…r: 2007
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (6893)    Forumdiskussion (2)
14/3 2008
Recenserad av Melvin Udall
N
är man i dessa dagar bombarderas med melodifestivalen och sedan får skvallerlöpsedlar i ansiktet om hur deltagarna gör livet svårt för varandra, är det lätt att vilja ge fingret åt alltihop och dra ut i skogen. För en sådär sexton år sedan gjorde en ung man just det, och blev föremål för Jon Krakauers bok Into the Wild. Nu har hans historia också blivit film i regi av Sean Penn.

Den sanna historien om Christopher McCandless och hans uppror mot etablissemanget skulle lätt ha kunnat bli ett saftigt sentimentalt magplask. Istället blir det, i alla fall för min del, en av de mäktigaste filmupplevelserna på senare år. Efter visningen undrade jag hur en film om en uppstudsig tjugo-nånting som går på luffen längs USA:s västkust kunde beröra mig så, och att ett svar stavas nog Sean Penn. Han har velat göra filmen i flera år och det verkligen ingen brist på ambition i resultatet.

Handlingens berättare är Chris syster, genom vars perspektiv vi får viss insikt i skälen till att han bryter upp och lämnar världen han växt upp i. Det blir klart att det inte bara handlar om ett uppbrott från hans sida, utan att det också är hans omgivning som någonstans stött bort honom. Samtidigt är det knappast vem som helst som skulle få för sig att donera alla sina besparingar till välgörenhet och sedan bara knalla iväg för att se vad som händer. "Jag tror att de som avfärdar Chris som en idiot är avundsjuka på hans mod", sa Penn till DN i samband med filmens visning på Stockholms Filmfestival (16/11-07). Och visst, ibland framstår McCandless som en nästan löjligt visionär rebell, men jag tvivlar på att syftet med filmen är att uppmana alla som ser den att slå sönder sina TV-apparater och bygga läger i skogen. För även om det ges en stor känga till det karriärbesatta konsumtionsstyrda samhället, handlar det också om att man måste lyssna inåt och ta itu med sitt eget uppror. McCandless är ett extremt exempel på detta, som visade hur långt man kan vara beredd att gå.

Det ska också nämnas att McCandless historia är en som lämpar sig fantastiskt väl för vita duken. Han färdas genom storslagna miljöer, som Grand Canyon och Alaska, men finner sig också ibland i mer slutna rum än så. Allt detta blir sjukt vackert tillvarataget i Eric Gautiers foto. Musiken, bland annat med originallåtar av Eddie Vedder, spelar här också en roll och speglar tillsammans med bilderna Chris varierande sinnesstämningar.

Slutligen är det bara att lyfta på hatten för skådespelarna, och då främst Emile Hirsch. I huvudrollen är det han som bär upp och för filmen framåt, vilket han klarar av galant och visar att han ska räknas med i framtiden. Hans medspelare, exempelvis Hal Holbrook och Catherine Keener, gör också väldigt starka avtryck.

Det var länge sedan en film hängde sig kvar hos mig på det sätt som Into the Wild gör. Jag kommer att se den flera gånger igen, med vetskapen att det alltid kommer att finnas något nytt att fundera över. Gillar man inte Eddie Vedder eller Vince Vaughn bör man kanske vara vaksam, men annars har man något stort att se här.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Melvin Udall 62 har röstat
CornMan 26 har röstat
Spidde 35 har röstat
 
av Melvin Udall
Take This Waltz
 5 har röstat
Hugo Cabret
 6 har röstat
Safe House
 3 har röstat
Apornas planet: (r)Evolution
 5 har röstat
Berättelsen om Narnia: Kung Caspian och skeppet Gryningen
 3 har röstat
Somewhere
 2 har röstat
Dinner for Schmucks
 2 har röstat
Som hund och katt - Kitty Galores hämnd
 0 har röstat
Brothers
 7 har röstat
Rembrandts anklagelser
 0 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
0 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor