Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 343 Besökare idag: 4 227
annons
Laddar...

Recension av Iron Sky

Regissör: Timo Vuorensola
Ã…r: 2012
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3013)    Forumdiskussion (0)
31/3 2012
Recenserad av Bezon
T
aglinen "In 1945, the Nazis went to the moon. In 2018, they are coming back." sammanfattar handlingen ganska bra. 1945 beger sig nazisterna ut i rymden och skapar ett litet nazisamhälle på månens baksida. När det plockar ett par astronauter som är ute på uppdrag av USAs president (Sarah Palin) ser de att astronauterna har mer teknologi i deras telefon än vad nazisterna har i deras megadator som ser ut att väga 20 ton. Då beslutar sig nazisterna för att det är dags att hälsa på jorden.

Den här filmen har varit i produktion i cirka 6 år och har delvis finansierats med hjälp utav crowdsourcing, vilket är himla coolt. Den galna premissen och tanken på att det är en riktig eldsjäl som skapat filmen gjorde att jag förväntat mig en grym satirisk film med taskiga effekter, jag fick dock det omvända. Effekterna är långt ifrån perfekta men mycket grymmare än vad man förväntar sig av en film av den här typen. Detta gjorde att när filmen väl börjat så ändrades mina förväntningar helt och jag trodde jag skulle få se något i klass med Inglourious Basterds eller åtminstone Rare Exports.

Jag är säker på att många kommer tycka den här filmen är alldeles hilarious men själv uppskattar jag humor som är lite mer subtil. Det är inte det att jag vill känna mig smart (kan vara att jag vill känna mig smart) men när skämt blir så utdragna att de nästan förklarar sig själva så tröttnar jag. Efter att ha sett, i olika intervjuer, att regissören Timo Vuorensola faktiskt är en ganska skärpt kille hade jag hoppas på en mycket vassare dialog. De skulle satsat lite av de där CGI-pengarna på att putsa upp manuset istället. Taskig CGI hade jag ju förväntat mig och varit helt ok med.

Filmen har dock en del härliga scener och skådespeleriet är faktiskt förvånansvärt bra. Små detaljer som när protagonisten försöker bli tjenis med nazisterna genom att yttra “I love me some sauerkraut” eller när nordkoreanen blir ledsen för att ingen tror på honom är guld.

Jag är lite kluven till vad kontentan blir. Om man slangar ner filmen i sämsta kvalitet och kikar på den med ett par polare och några öl så är det absolut en trea men om du går och betalar för att se den på bio och ser de feta inledande effekterna så blir du nog tyvärr besviken. Undantaget är väl om du skulle ha en fetish för filmer som exempelvis Död snö.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Bezon 5 har röstat
 
av Bezon
Iron Sky
 5 har röstat
Vi måste prata om Kevin
 10 har röstat
Insidious
 4 har röstat
I rymden finns inga känslor
 7 har röstat
I min vildaste fantasi
 4 har röstat
Familjen Jones
 2 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor