Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 349 Besökare idag: 3 960
annons
Laddar...

Recension av Järn 3:an

Regissör: Kim Ki-duk
Ã…r: 2004
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3825)    Forumdiskussion (0)
11/10 2005
Recenserad av krufo
E
n ung man kör runt med sin motorcykel och sätter upp reklamblad på folks dörrar på förmiddagen. Till kvällen återvänder han till samma bostadsområde och går samma rutt ännu en gång. När han kommer till en dörr där hans reklamblad sitter kvar dyrkar han upp den. Därefter bor han i huset eller lägenheten så länge ägarna är borta, äter deras mat, använder deras kläder. Innan de kommer tillbaka har han försvunnit utan att ha stulit något. Istället drar han upp klockor, tvättar och lagar en och annan stereo.

Den unge mannen heter Tae-suk och är en av de två huvudpersonerna i Kim Ki-duks sällsamma drama Järntrean. Den andra är Sun-hwa, en kvinna vars hem blivit ett fängelse på grund av hennes våldsamme man. Allting förändras den natten Tae-suk bryter sig in i deras hus. Med Sun-hwas mans golfklubba, en järntrea, och några välplacerade bollar slår Tae-suk den rasande mannen medvetslös innan han drar vidare, fast nu är han inte längre ensam. Utan ett ord sätter sig Sun-hwa bak på motorcykeln och nästa dag sätter de upp reklamblad tillsammans. Deras stumma partnerskap fortlever och de kommer för varje dag närmare varandra. För varje ny lägenhet kliver de in i en ny roll som par, fortfarande utan att säga ett ord till varandra.

Att kalla Järntreans story för egensinnig är en underdrift. Här finns förutom spänningen i deras halvt olagliga liv ett stort antal drömlika symboler som öppnar för olika tolkningar och många återbesök. Långsamt slingrar sig berättelsen framåt medan man som tittare sugs allt djupare in i den samhällsfrånvända tillvaro paret lever i. Det ständiga flyttandet är så mycket mer än bara spänningen och tjusningen hos det förbjudna; det finns inget voyeuristiskt i sättet på vilket de handskas med främlingars hem. Tae-suk och Sun-hwa är två vilsna själar som av olika anledningar förlorat tron på att själva kunna skapa och upprätthålla klassiska fasta punkter i tillvaron som familj och hem. Genom att ständigt byta ut miljön och utnyttja andras hemtama sovrum och kök återfår de tillsammans den trygghet som finns i ett hem, att våga sluta ögonen och sova.

Järntrean är visuellt den vackraste filmen jag sett på mycket länge. Fotot är väl avvägt och man rör sig som betraktare lika lätt på foten runt de tillfälliga hemmen som Tae-suk och Sun-hwa. Kameran gör inga hastiga rörelser och scener tillåts ta sin tid, trots bristen på dialog. Bägge huvudrollsinnehavarna gör mycket gripande prestationer. Hyun-kyoon Lee, som spelar Tae-suk, har samma starka androgyna utstrålning som en ung Johnny Depp. Svårare är det dock för vissa av birollskådespelarna som för det mesta gestaltar karikatyrer av vissa typer i samhället Tae-suk och Sun-hwa lämnat bakom sig. Det är dock av mindre betydelse och egentligen ingen brist i sig eftersom kontrasten mellan kärleksparet och resten av världen blir desto större. De har passerat in i en parallell verklighet där ord blivit överflödiga, där andra människor försvunnit och alla hus står tomma, en verklighet som är 88 minuters ren njutning i biomörkret, en verklighet som jag ser fram emot att återvända till många gånger framöver.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Greenleaf 12 har röstat
krufo 21 har röstat
 
av krufo
Snakes on a Plane
 14 har röstat
Container
 18 har röstat
Da Vinci-koden
 9 har röstat
Grizzly Man
 25 har röstat
Romance & Cigarettes
 6 har röstat
München
 13 har röstat
Kiss Kiss Bang Bang
 16 har röstat
Doom
 17 har röstat
Four Brothers
 11 har röstat
Dolt hot
 34 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
0 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor