Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 355 Besökare idag: 4 996
annons
Laddar...

Recension av Jedins återkomst

Regissör: Richard Marquand
Ã…r: 1983
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2519)    Forumdiskussion (0)
26/3 2009
Recenserad av BeforeYouDie
N
är vi återigen förtrollar oss bort i George Lucas universum befinner vi oss i Jabba the Hutts slott där Han Solo fortfarande är nedfryst från förra filmen. Efter en spännande räddningsoperation med både sandmoster och Rancormonster hittar vi våra hjältar återigen på spridda platser för en stund. Luke återvänder till Dagobah för att avsluta sin jediträning, medan de andra planerar rebellernas nästa drag. De möts dock snart upp igen för att resa till skogsmånen Endor där uppdraget är att förstöra sköldgeneratorn till rymdimperiets nyuppbyggda dödsstjärna.

Den här gången har stafettpinnen skickats vidare till Richard Marquand för att regissera denna film. Och jämfört med ”Rymdimperiet slår tillbaka” är detta en mycket ljusare och lättsammare film. Speciellt då de valt att föra kriget till gulliga nallebjörnar på Endor. Många kritiserar dock detta inslag och menar att filmen är väldigt barnslig men min egen uppfattning är att det funkar väldigt bra. Man behöver lite lättsammare moment efter en sådan mörk film som den förra var. Dessutom är det ett viktigt inslag att visa att alla är straffade av imperiets ondska och inte bara de militära planeterna.

Vad beträffar action och spänning så är både räddningsuppdraget i början av filmen, speed racer-delen i mitten och kriget på Endor riktigt spännande, för att inte tala om att Luke Skywalker äntligen får möta Darth Wader och kejsaren för den slutgiltiga uppgörelsen.

I mitt tycke är detta helt klart den bästa av Star Wars-filmerna, och oavsett ifall man ser sagan som en trilogi eller en serie på sex filmer så är detta en alldeles perfekt avslutning på det hela. Alla trådar binds ihop på ett bra sätt och äntligen har alla karaktärer så mycket kött på benen att de kan vara lite tuffa, speciellt Luke har behövt växa upp från de tidigare filmerna.

Vad beträffar nyutgåvorna med ”förbättrade” effekter så är detta den film jag tycker att du absolut borde se utan dem. Om du kan, hitta originalversionen för här har de verkligen inte gjorts bra. I Jabbas slott har ett redan ganska töntigt musiknummer helt gjort om med nya färggranna monster, och ett poppigare musikval, som bara är ännu töntigare. Ökenmonstret har fått sig en mun… eller näbb rättare sagt, som jag inte alls förstår vad den gör där. Och slutscenen har fått lite nya vybilder, som ska koppla ihop de andra planeterna, men de känns inte som att de riktigt passar in.

Filmen som ensam kan vara svår att se, då den inte har någon riktig början, men som en enhet med de andra filmerna är den fruktansvärt bra och tillsammans skapar de en av filmhistoriens bästa filmsagor någonsin.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
BeforeYouDie 3 har röstat
marfil 2 har röstat
RasmusOrsén 2 har röstat
connya 3 har röstat
 
av BeforeYouDie
Avatar
 27 har röstat
Toy Story 2
 2 har röstat
Ett småkryps liv
 2 har röstat
Toy Story
 3 har röstat
Slumdog Millionaire
 7 har röstat
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
 5 har röstat
Indiana Jones och det sista korståget
 1 har röstat
Jakten på den försvunna skatten
 5 har röstat
Casablanca
 5 har röstat
Indiana Jones och de fördömdas tempel
 3 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor