Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 653 Besökare idag: 5 004
annons
annons
Laddar...

Recension av Kick-Ass

Regissör: Matthew Vaughn
År: 2010
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3280)    Forumdiskussion (0)
20/4 2010
Recenserad av frienatic
K
ick-Ass sparkar rumpa med stiliserad serietidningsaction som stolt står för sitt underhållningsvåld. Med cinematiskt ögon- och örongodis underhåller den till en sådan grad att man är benägen att sopa eventuella moraliska invändningar under mattan och bara njuta av resan som förutom blod och kulor också ger oss smart referenshumor och en gnutta känsla genom karaktärer som, för genren, inte är helt dåligt tecknade.

”With no power comes no responsibility” säger filmen för att parafrasera den kända moralkakan från Spindelmannen. Det är svårt att moraliskt försvara filmens blott elvaåriga supehjältewannabe när hon grafiskt blodigt slaktar åtminstone ett tjog skurkar med en arsenal av vapen större än både Bonds och Bournes, lika svårt som det är att förneka virtuositeten i utförandet av sagda scener.

Regissören Matthew Vaughn kan sina serietidningsmyter, sin genre och sin populärkultur tillräckligt bra för att skapa en blandning som känns samtidigt familjär och fräsch. Innovationen ligger i sammansättningen av elementen, inte i elementen i sig.

Vigilantefilmer, filmer om personer som tar lagen i egna händer för att de är missnöjda med rättsäkerheten för samhällets invånare, har ofta en tveksam ideologi som förespråkar våld som lösningen på både personliga och samhälleliga problem. Ideologin är även här tveksam men den förmildras av faktumet att den ramas in i en suphjältekontext som i sig är så fjärran från verkligheten att de inte finns några frågetecken om huruvida fiktionen skulle kunna realiseras i den verkliga världen.

Paradoxalt nog handlar filmen om en vanlig kille som försöker emulera sina superhjälteidoler för att bli någon, detta skulle eventuellt öppna upp för ett krav på en mer verklighetsförankrad analys av farorna att ta lagen i egna händer men det behövs inte då filmens estetik snart försätter filmen i en fiktiv värld som ingen kan missta för verklighet och eventuellt själv försöka härma.

Vill man ha en djupare neddykning i farorna med att själv försöka leka superhjälte i en verklig värld där skurkarna definitivt inte bär trikåer och slag och knivstick får faktiska konsekvenser så kan jag rekommendera den nyligen släppta Defendor med Woody Harrelson. En film som tar upp liknande teman som Kick-Ass fast från ett mörkare och mer verklighetsförankrat perspektiv.

Nicolas Cage som elvaåriga Hit Girls mentalt instabila och Batmanhärmande pappa gör för en gångs skull en inspirerande insats, det var länge sedan man njöt av hans skådespeleri mer än man stör sig på hans illasittande hårpluggar. Tillsammans med Cristopher ”McLovin från Superbad” Mintz-Plasse utgör han stommen i en ensemble som i de flesta fall är väl valda för sina roller. Aaron Johnson, som senast kunde ses som ung John Lennon i Nowhere Boy, gör en godkänd huvudroll utan att briljera, han skulle kunna bytas ut utan att filmen blev sämre men man sitter inte och önskar att han ska ersättas av någon annan.

Kick-Ass är superhjältesaga mixad med stiliserat underhållningsvåld ’a la med Kill Bill, Shoot ’em up och Machine girl filtrerat genom Gossip girl som delar ut kinetiska kickar som känns. Musik, bild och skådespeleri kombineras i en många gånger oemotståndligt barnslig underhållning som dock är allt annat än barntillåten.

Denna recension publicerades först i tidningen Geeloo (geeloo.se/film)

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
frienatic 32 har röstat
 
av frienatic
The Next Three Days
 4 har röstat
Dumma mej
 1 har röstat
Hierro
 3 har röstat
Terror på Elm Street
 3 har röstat
Robin Hood
 5 har röstat
Familjen Jones
 2 har röstat
Iron Man 2
 2 har röstat
The Ghost Writer
 8 har röstat
Skrönor från de gyllene åren
 2 har röstat
Pippa Lees hemliga liv
 0 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor