Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 516 Besökare idag: 5 155
annons
annons
Laddar...

Recension av Kopps

Regissör: Josef Fares
År: 2003
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4852)    Forumdiskussion (0)
3/2 2003
Recenserad av Kiril
J
osef Fares slog igenom med buller och brak för bara drygt två år sedan. Som ett av Lukas Moodyssons fynd, var genombrottet totalt med regidebuten för den då endast 23-åriga filmmakaren enormt med kassa- och kritikersuccén ”Jalla! Jalla!”.
Jag var inte lika överrumplad. Jag tyckte att ”Jalla! Jalla!” var småkul, men långt ifrån det mästerverk vissa ville peka ut den som. Men efter att ha sett en kortfilm av Fares med fenomenal stilkänsla, kände jag igen vissa drag i den fenomenala trailern som jag uppskattade. Och dessutom verkade premissen vara riktigt underhållande.

I en småstad någonstans i Sverige, så har inga brott förekommit på evigheter. Med polisens kärva ekonomiska situation, måste man skära ner. Och eftersom den lokala polisens verksamhet begränsas till att fånga kor som dyker upp på torget samt hänga vid korvkiosken, så ska det utredas om de verkligen behövs. Nu måste de ta saker och ting i egna händer – de måste själva se till att det finns riktigt polisarbete att utföra.

Idén är briljant. Dessvärre verkar man fått soppatorsk på idéfronten. Premissen är underhållande, men man har inte fått ihop tillräckligt mycket material för att ens fylla ut de 90 minuterna. Det känns ofta som om man bara står och stampar på samma ställe. Fares Fares repriserar (i och för sig väl, men ändå) sin roll från såväl brorsan hans förra film som ”Leva livet” – han är lika tafatt som vanligt. Kyles vassa komik får aldrig utrymme och filmen puttrar på mesta delen av tiden.

Däremot är Torkel Petersson fullkomligt briljant som polisen som sett alldeles för mycket amerikanska snutfilmer och tagit åt sig alltför mycket av dem. Varje rörelse, varje replik han uttrycker i polisuniformen är så klockrent överdriven att det är spektakulärt. Ge honom en guldbagge redan nu!
Och drömscenerna med Petersson bevisar att Fares Fares inte har något att göra inom den svenska filmindustrin – nej, han hör hemma i något bättre. Där hans visuella uttryck kan få budgeten att verkligen få sitt utlopp. Hollywood nästa?

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
othis 4 har röstat
niklasmatsson 5 har röstat
valsinger 4 har röstat
weng-weng 4 har röstat
niljoh 4 har röstat
Kiril 5 har röstat
 
av Kiril
Hellboy
 7 har röstat
Mean Girls
 14 har röstat
One Missed Call
 12 har röstat
Shrek 2
 11 har röstat
Day After Tomorrow
 10 har röstat
Van Helsing
 18 har röstat
Out of Time
 6 har röstat
50 First Dates
 12 har röstat
Big Fish
 46 har röstat
Scary Movie 3
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor