Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 396 Besökare idag: 4 889
annons
Laddar...

Recension av La vie en rose – berättelsen om Edith Piaf

Regissör: Olivier Dahan
Ã…r: 2007
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4257)    Forumdiskussion (0)
29/3 2007
Recenserad av PortZebie
A
tt biografiska filmer om kontroversiella personer är skiten i Hollywood just nu har väl inte många missat. Företeelsen är förvisso knappast ny, men bara de senaste åren har vi sett bland annat Jamie Foxx som Ray Charles, Joaquin Phoenix som Johnny Cash och Philip Seymour Hoffman som Truman Capote. Och nu har trenden nått Frankrike. Olivier Dahans ”La vie en rose” handlar om 1900-talsikonen Edith Piafs liv från uppväxten på en bordell och på cirkus till varietétiden, till det internationella genombrottet och de stora scenerna och slutligen till bortgången vid den ringa åldern av 47.

Berättelsen är uppbyggd omväxlande med scener från slutet runt 60-talets början och tillbakablickar till de tidigare decennierna. Dahan använder formen av en klassisk melodram, det vill säga med mycket känsloyttringar och smäktande stråkar (och ja, ”horan med ett hjärta av guld” finns med även här), för att ge filmen nerv och energi. Marion Cotillard, känd från ”En långvarig förlovning” och ”Big Fish”, klarar sig mycket bra i huvudrollen. Som sig bör i den här typen av film är hon också mycket porträttlik sin förlaga.

På pappret ser det alltså ut att inte kunna misslyckas. Men ändå räcker det inte hela vägen fram, av flera anledningar. Filmens största problem är manus och klippning. Det ständiga hoppandet mellan dåtid och ”nutid” är väl tänkt att ge filmen ett alibi av originalitet, men resultatet blir istället bara förvirrande. Det blir inte mer begripligt av att det finns ett flertal luckor i intrigen, av typen karaktärer som försvinner utan förklaring, eller karaktärer som ”återkommer” utan att vi fått veta att de någonsin varit borta. Ett annat problem är att man utelämnar viktiga delar av Piafs liv - jag tänker här främst på hennes engagemang i motståndsrörelsen under kriget, något som i ”La vie…” inte alls nämns. Varför Dahan istället väljer att prioritera andra saker, som till exempel en överdrivet lång och totalt malplacerad boxningsscen (!), framstår för mig som obegripligt.

Trots sina brister får ”La vie en rose” ett godkänt betyg, men inte mer än så. Cotillard är sevärd i huvudrollen, och tack vare filmens känslospäckade framtoning har tittaren aldrig tråkigt. Dock kan hon eller han inte räkna med att filmen kommer lämna ett bestående avtryck.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
PortZebie 11 har röstat
 
av PortZebie
Cloverfield
 68 har röstat
Jag vill inte sova ensam
 2 har röstat
Blindsight
 2 har röstat
En ung Jane Austen
 4 har röstat
Disturbia
 18 har röstat
Ocean's Thirteen
 8 har röstat
Dragon Tiger Gate
 2 har röstat
Shooter
 32 har röstat
Maktens rus
 9 har röstat
La vie en rose – berättelsen om Edith Piaf
 11 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor