Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 756 Besökare idag: 5 414
annons
annons
Laddar...

Recension av Ladyhawke

Regissör: Richard Donner
År: 1985
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2285)    Forumdiskussion (0)
19/11 2006
Recenserad av Priceguy
I
ett halvmytologiskt medeltida Frankrike rymmer tjuven Philippe "Musen" Gaston (Matthew Broderick) från staden Aquilas fängelsehålor, något han är den förste att lyckas med. Hans stora käft försätter honom snart i bekymmer, men han räddas från soldaterna som jagar honom av en mystisk, tystlåten riddare (Rutger Hauer). Riddaren presenterar sig som Etienne av Navarre och begär att Gaston ska visa honom vägen in i katedralen i Aquila, så att Navarre kan döda biskopen.

Navarre har en trogen hök med sig. På natten försvinner både Navarre och höken och i stället dyker en svart varg och en vacker kvinna (Michelle Pfeiffer) upp. Det visar sig sedermera att Navarre och kvinnan, Isabeau d'Anjou, förälskade sig i varandra men biskopen av Aquila var också kär i Isabeau och förbannade dem så att han var en varg på natten och hon en hök på dagen. Alltid tillsammans men för evigt isär.

Rutger Hauer är tyst, bister och stark, som alltid. Matthew Broderick är charmigt pojkaktig, som alltid. Michelle Pfeiffer är helt enkelt otroligt vacker; tyvärr blir hennes karaktär inte mer utmejslad än så. De får hjälp av en fet, alkoholiserad munk (Leo McKern) av den sort som har en märklig tendens att dyka upp i fantasyfilmer, och han utför sin tilldelade uppgift genom att vara lustig och faderlig.

Effekterna har åldrats sämre än vad som är strikt nödvändigt. Även 1985 kunde förvandlingen från människa till djur och tillbaka göras mycket bättre än i den här filmen. Se En amerikansk varulv i London från 1981 för ett lysande exempel. Även om det inte borde ha gjorts så utdraget och plågsamt som i den filmen så hade det kunnas göra mycket bättre än "now you see it, now you don't"-versionen som används i Ladyhawke.

Storyn är förutsägbar men räddas huvudsakligen av kontrasten mellan den kylige Hauer och den intagande Broderick. Den senare har gott om minnesvärda repliker, särskilt när han talar med Gud, vilket han gör så ofta han finner anledning.

Det största misstaget jag gjorde med Ladyhawke var troligen att se den först som vuxen. Mitt barnjag hade älskat den. Enbart scenerna där Navarre iskallt använder sitt dubbelarmborst hade matat min fantasi obegränsat. Som vuxen tycker jag om den, men svärd och pilar är inte längre tillräckligt för att fascinera mig.

Ladyhawke är en utmärkt fantasi för stunden, men tiden har sprungit ifrån den en smula. Klart sevärd, men inte den klassiker jag hade tyckt att den var om jag hade sett den för tjugo år sedan i stället.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Priceguy 10 har röstat
 
av Priceguy
Watchmen
 21 har röstat
Shortbus
 6 har röstat
Glen or Glenda
 4 har röstat
Cubic
 8 har röstat
Romeo + Julia
 6 har röstat
12 edsvurna män
 18 har röstat
Chinatown
 8 har röstat
Josef - Drömmarnas konung
 1 har röstat
Borat
 42 har röstat
Midnight Cowboy
 10 har röstat
 
Senaste recensioner
Hobbit: En oväntad resa
0 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
1 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
Farligt experiment
0 har röstat
Captain America: Civil War
0 har röstat
Barnjungfrun
1 har röstat
Jurassic World: Fallen Kingdom
0 har röstat
Ella den förtrollade
0 har röstat
Måndag hela veckan
0 har röstat
The Lost Boys
0 har röstat
Get Out
0 har röstat
Repet
0 har röstat
A Moment of Innocence
0 har röstat
Den yttersta gränsen
1 har röstat
Kidnap
0 har röstat
Lolita
1 har röstat
En underbar jävla jul
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor