Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 377 Besökare idag: 4 562
annons
Laddar...

Recension av Lilo & Stitch

Regissör: Dean DeBlois, Chris Sanders
Ã…r: 2002
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1978)    Forumdiskussion (0)
26/9 2002
Recenserad av pelikan
D
isneys senaste tecknade film handlar om projekt 2-6-2. Som så många monster skapades han av en galen vetenskapsman, och rymde sedemera från sin bur ombord ett rymdskepp. Hans flykt slutar med en kraschlandning på en av Hawaiis öar på planeten jorden, och äventyret kan börja.

Lilo, en ovanligt busig femåring, hittar 2-6-2 på ett djurhem och bestämmer sig för att köpa honom. Stitch, som hans nya namn lyder, är skapad för att förstöra. Även Lilo har en ådra av kaos, om än godhjärtat, inom sig, och de båda ställer till med en hel del tokerier. När Stitch dessutom blir jagad av sin uppfinnare blir konsekvenserna riktigt allvarliga. Det är framför allt Nani, Lilos storasyster, som får känna på resultaten av en del mindre lyckade upptåg och värre olyckor.

Nani är den som är ansvarig för Lilo och är dennas hela familj, förutom den nya och lite tveksamma medlemmen Stitch. Hon försöker att klara av den struliga flickan och samtidigt leva ett eget liv. Trots att Lilo ställer till med problem, förstår man hur mycket de tycker om och behöver varandra. Även odjuret Stitch börjar att förstå vad det innebär att höra ihop med någon.

Just familjen, o'hana, har en viktig roll i filmen. Kanske dras det lite för stora växlar på sentimentalitet och amerikanska värderingar, men man kan också tolka slutet som att familjen må vara viktig, men att en kärnfamilj inte är nödvändig. Och det är ett angeläget tema, för vem kan ärligt säga att familj och grupptillhörighet inte spelar någon roll för människan?

När en ny disneyfilm visas undrar jag alltid om den kommer att bli ihågkommen som en klassiker eller glömmas bort. Trots att Lilo & Stitch inte är ett mästerverk, känns den som en "riktig" disneyfilm och jag kommer inte att glömma den. Kanske beror det på att man gått tillbaka till handmålade bakgrunder och få datoranimationer. Figurerna är välgjorda; man lär känna dem och man förstår dem, trots att deras känslor ibland blir lite för tydligt svart-vita. Även det övergripande temat, familjen, är något som alla har en relation till, vilket gör att filmen, oavsett övriga kvaliteter, berör.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
pelikan 2 har röstat
 
av pelikan
Spider
 13 har röstat
Diktatorn
 9 har röstat
Lyxraggaren
 3 har röstat
Summer Things
 0 har röstat
Ruy Blas
 1 har röstat
Bowling for Columbine
 19 har röstat
Simone
 3 har röstat
Berlin Is in Germany
 2 har röstat
Lilo & Stitch
 2 har röstat
Drakarnas rike
 5 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor