Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 577 Besökare idag: 4 628
annons
Laddar...

Recension av Ljudet från kristallfågeln

Regissör: Dario Argento
Ã…r: 1970
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1979)    Forumdiskussion (0)
1/3 2009
Recenserad av peterneal
1
969 kom alltså Dario Argentos debutfilm, Ljudet fårn kristallfågeln, och med ens var det uppenbart att vi hade fått en ny stjärna på regissörshimlen. Redan i sin första film visar han prov på en säker hand när det gäller såväl regisserandet som bildkompositionerna och vi vet ju att han så småningom kom att utveckla den italienska skräckfilmen och giallon i synnerhet som få före och efter honom.

En amerikan på plats i Italien bevittnar en kväll ett mordförsök på ett konstgalleri. Han lyckas inte ingripa för att hjälpa kvinnan som blir attackerad, utan blir fångad mellan två glasdörrar och kan bara förfärat se på medan kvinnan ligger framför honom på golvet och blöder. På omisskännligt manér har mördaren lång, mörk rock, svarta handskar och svart hatt, man vet alltså på en gång att man får ett mordmysterium serverat.

När polisen dyker upp blir amerikanen först misstänkt för överfallet (kvinnan överlever attacken) och sedan ett nyckelvittne. Han har sett något viktigt men kan inte minnas vad det var. Han går igenom attacken i sitt huvud gång på gång för att leta ledtrådar. Mördaren är naturligtvis inte overksam utan försöker undanröja honom...

Det sker naturligtvis ett par mord på vägen innan sanningen avslöjas om motiven till morden samt vem mördaren är, och det är en resa man gärna ger sig ut på när Argento står vid rodret och leker med genrekonventionerna.

Det är en självsäker regidebut med bra skådespelare, dubbningen till engelska drar ner intrycket något men är aldrig för distraherande, säker kameraföring och stark story.

En till sak jag gillar är att trots att det här är Argentos första film märker man att han redan har en speciell berättarteknik som ingen har vågat imitera. (Med hedern i behåll i alla fall.) En typiskt kännetecken är de mardrömsliknande scenerna när man vet att någon kommer att bli mördad – Med mordoffret i centrum och som kameran följer i mindre eller större folkmassor. Eller när man ser samma folkmassor från mördarens ögon. Detta är något alldeles speciellt som bara Argento kan få till.

"Ljudet från kristallfågeln" ansågs till och med vara mer spännande än Hitchcocks "Psycho" när den kom. Filmen har alltid även jämförts med Hitchcocks bättre thrillers och jämfört med andra Giallo från samma tid (Och då fanns det ändå inte så många) är "Ljudet från kristallfågeln" en verkligt fängslande film där atmosfären och bildspråket minst är lika viktiga som handlingen. Storymässigt ligger den ett par hack från vad Argento lyckades åstadkomma på senare år. (Och då syftar jag enbart på upplösningen samt när den skall förklaras – Just den biten blev bättre och effektivare i kommande filmer.) Styrkan har dock alltid funnits i det konstnärliga och där är inte "Kristallfågeln" något undantag – Tvärtom. Berättarglädje är det där och ingenting annat.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
peterneal 4 har röstat
 
av peterneal
Ljudet från kristallfågeln
 4 har röstat
Stilla natt, blodiga natt
 6 har röstat
Rymdimperiet slår tillbaka
 5 har röstat
Violent Cop
 4 har röstat
Indiana Jones och de fördömdas tempel
 8 har röstat
The Beyond
 4 har röstat
Den korrumperade snuten
 5 har röstat
Fredagen den 13:e
 3 har röstat
Braindead
 2 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor