Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 420 Besökare idag: 4 205
annons
Laddar...

Recension av Magnolia

Regissör: Paul Thomas Anderson
Ã…r: 1999
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4045)    Forumdiskussion (0)
6/7 2003
Recenserad av flair_3
N
är Hollywood verkligen vågar sig på lite djärvare, mer konstnärliga filmer brukar de lyckas väldigt bra. Magnolia tillhör raden av filmer som låter flera parallella handlingar belysa ett tema och till viss del handlingsmässigt knytas samman. Liksom exempelvis Sex lektioner i kärlek, Short cuts och American Beauty lyckas den också väldigt bra med det. Magnolia arbetar däremot med än tyngre och mer ångestladdade scener än nämnda filmer, under devisen "We might be through with the past, but the past ain't through with us."

Vi får bland annat följa Frank Mackey, spelad av Tom Cruise, som framgångsrikt bedriver vulgära kurser för att lära män förföra kvinnor. Men under den charmiga och glättiga ytan visar han sig ha oläkta sår från sin barndom. I en annan del av staden försöker det en gång berömda underbarnet Donnie Smith hantera att han blivit förödmjukande avskedad samtidigt som han av märkliga skäl precis genomgått en dyr operation. Vi får dessutom möta Claudia som har drogproblem men ändå förälskar sig i den rättfärdige polisen Jim, samt en döende äldre man som vill träffa den son han lämnat som ung, innan han dör.

Det kan tyckas vara en ganska sedvanlig uppsättning av udda människor för ett emotionellt relationsdrama av medioker kaliber. Halvvägs in i filmen är jag heller inte imponerad av hur man staplar beskrivningar av de plågade människornas ångest ovanpå varandra för att få mig att lida med dem. Det är först när filmen hämtar andan och låter karaktärerna börja reflektera och känna inför varandra som jag inser hur väl skådespelarna förvaltar sina roller och presenterar trovärdiga porträtt av de konfliktfyllda personligheterna - men framförallt inser jag hur filmen verkligen varsamt handskas med sitt tema.

Magnolia är inte stöpt i någon klassisk form för melankoliska dramer. Den gör istället en poäng av att livet är oberäkneligt. Karaktärerna tillåts i många avseenden leva sitt eget liv, och vi får inga färdigförpackade svar i filmen. Själv fastnar jag starkast för hur den godmodige polisen Jim tvingas inse att han inte har alla svar på vad som är rätt och fel. Det är inte lätt att veta vem eller vad man kan förlåta - det är det svåra med att vara människa.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
tribute 11 har röstat
flair_3 77 har röstat
 
av flair_3
Arkiv X - Fight the Future
 6 har röstat
One
 1 har röstat
Laws of Attraction
 7 har röstat
Station Agent
 65 har röstat
Irreversible
 24 har röstat
Terminator 3: Rise of the Machines
 13 har röstat
Total Recall
 11 har röstat
Köttets lustar
 6 har röstat
Magnolia
 77 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
0 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor