Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 521 Besökare idag: 4 331
annons
Laddar...

Recension av Mamma Mia!

Regissör: Phyllida Lloyd
Ã…r: 2008
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4187)    Forumdiskussion (0)
11/7 2008
Recenserad av niklasringdahl
O
m du levt hela livet utan att veta vem din pappa är och just är i färd med att gifta dig på en soldränkt grekisk ö – vad gör du? Naturligtvis lyckas du snoka rätt på mammas dagbok från cirka nio månader före din födsel, hittar anteckningar om tre olika män som alla verkar ha kunnat bidra till din tillblivelse, och bjuder in dem alla tre till bröllopet. Baktanken är att när du träffar dem kommer du att inse vem av dem som bidragit till hälften av dig. Med det introt sätter man tonen direkt – lite naivt, tillskruvat och väldigt färgstarkt. Om filmen bara hade följt den unga bruden Sophie och hennes två väldigt brudiga bästisar genom bröllopsförberedelserna hade det nog rätt snart blivit lika outhärdligt som den där flygresan där du råkade bli placerad mitt i det småfulla tjejgänget på väg till Kos. Dock kommer räddningen fort i form av en annan triplett som består av brudens mor och hennes två bästisar, anförda av den helt enormt strålande Meryl Streep. Så fort hon kommer in på scenen är det som att allt lyfter, energin och närvaron hon utstrålar borde göra den grekiska solen mörk av avundsjuka. Hennes två otroligt sköna vänner är fantastiska i sin jakt på karlar, glädje och kärlek. Konceptet äldre kvinna flörtar med läckra unga pojkar känns väl inte direkt fräscht, men som mycket annat i filmen – faktiskt det allra mesta – lyfts konceptet från den något träiga och klyschiga klangen till väldigt underhållande tack vare musiken.

För det har väl knappast undgått någon att filmen helt och hållet är baserad på musikalen som är baserad på ABBA-musik, och det fungerar klart över förväntan. Den naiva och kitschiga stämningen fungerar klockrent när man sömlöst driver över från dialog till musiknummer som i en utdragen, dramatiserad musikvideo. Alla skådisar sjunger själva, även om vissa har tilldelats minsta möjliga kvot för att just kunna säga att alla faktiskt sjunger. Med risk för upprepning så gör Meryl Streep en väldigt stabil insats även här. Ryktesvis ska hon ha satt ”The winner takes it all” på första tagningen, så pass bra att hans musikaliska höghet Benny Andersson blivit djupt imponerad. Själv säger hon ödmjukt att hon bara är bra på att spela att hon är en bra sångerska.

Hur det nu än ligger till med de enskilda sånginsatserna så inser man efter ett tag att ingen av de meriterade skådisarna egentligen kan vara centralgestalt i filmen. Mer och mer tar själva musiken istället den platsen och styrkan i ABBA:s sångskatt är verkligen imponerande. Man har lyckats överföra mycket känsla i låtarna trots att originaltexterna i princip är orörda. Effekten av igenkänning hela tiden är med stor säkerhet en nyckel till den enorma framgången. Björn och Benny har också varit med och övervakat tolkningar och inspelningar, och gör även varsin cameo på duken. Även här med en magisk känsla för precis hur mycket som är lagom.

När man baserar ett alster på förbestämda låtar på det här sättet är det oundvikligt att handlingen blir lite haltande. Det lyckas man med gott resultat dölja eller åtminstone överskugga tack vare de tätt återkommande musikinslagen, vilket når sitt crescendo i slutet när hela ensemblen samlar sig i vad som är ett tydligt meddelande riktat till Björn och Benny – ”Thank you for the music”.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Rollywood 3 har röstat
Matewan 12 har röstat
Redwood 8 har röstat
niklasringdahl 17 har röstat
 
av niklasringdahl
A Walk in the Woods
 2 har röstat
The Martian
 6 har röstat
Ricki and the Flash
 1 har röstat
En enda man
 5 har röstat
In the Loop
 7 har röstat
Fräls oss ifrån ondo
 7 har röstat
Inglourious Basterds
 27 har röstat
Lake Tahoe
 1 har röstat
Transformers: De besegrades hämnd
 10 har röstat
X-Men Origins: Wolverine
 14 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor