Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 526 Besökare idag: 5 307
annons
Laddar...

Recension av Mary & Max

Regissör: Adam Elliot
Ã…r: 2009
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1401)    Forumdiskussion (0)
21/1 2013
Recenserad av hildurojoar
I
en makalöst fint berättad historia berättar Adam Elliot berättelsen om Mary och Max. Två ”outsiders” som finner varandra med en obeskrivlig slump och blir brevvänner som växlar sina dagliga reflektioner från deras olika intryck och observationer som de gör varje dag mellan de två kontinenterna Nordamerika och Australien. Vänskap är temat som rinner igenom hela berättelsen men den tar också upp delar som sorg och kärlek.
Det är med vackra scener och den smärtsamma ärliga verkligheten som vi får följa dessa två speciella typer genom deras liv på skilda håll. Trots att båda befinner sig i så olika kontexter och olika delar av sina liv så finner de tröst och glädje i varandra. Det känns äkta eller nästan för bra för att vara äkta. Tårarna finns där och slutet av filmen är som att bli totalt nedmejad av en emotionell ångvält som lämnar dig lycklig och uppfylld av en sagolik blandning av känslor.
Filmen porträtterar även en av huvudkaraktärernas mentala sjukdom. Det görs på ett ganska fördomsfullt och kanske inte helt verklighetstroget sätt men det är sådant som man får acceptera om man vill få en sådan här historia serverad för sig.

Filmen är ganska sparsam i sin användning av färger men detta är något som enligt mig är enbart positivt för att få fram filmens känsla. Det vilar en bitterljuv stämning över hela bildspråket och det är kanske det som gör denna filmen till något mer än andra filmer. Det är en utmaning att kunna prestera en film som både visar en så tragisk men också komisk sida på 80 minuter.

Musiken i filmen är också den väl anpassad till handlingen och de känslor som regissören jobbat med att få fram hos tittaren. Det är utan tvekan en av de bästa animerade filmer som jag har sett och den lämnade mig med ett flertal nya tankar även lång tid efter att jag såg den.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
hildurojoar 0 har röstat
 
av hildurojoar
Mary & Max
 0 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor