Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 447 Besökare idag: 4 304
annons
Laddar...

Recension av Masjävlar

Regissör: Maria Blom
Ã…r: 2004
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1746)    Forumdiskussion (0)
10/2 2005
Recenserad av Vera
J
ag måste erkänna att jag trodde även detta skulle vara ännu en i raden av alla svenska pretentiösa filmer, som bara går hem hos medelålders par. Men jag blev positivt överraskad. Istället för att somna fick jag ett knytnävsslag rakt i ansiktet. Detta är en film som väcker känslor längst in i hjärtat, hos fler än bara mig hoppas jag.
Måste man älska sin familj? Svaret är nej, men man gör det ändå. Detta får Mia (Sofia Helin) uppleva när hon åker till sitt barndomshem i Dalarna i samband med sin pappas 70-årsdag. Gamla intriger smyger sig på, infekterade syskonrelationer och gamla kärlekar. Att vara uppväxt i en liten håla är något jag mycket väl känner igen mig i, och en del skratt var bara därför. Att blanda så mycket allvar med humor, är en svår balansgång mellan banalt och fulländat. Maria Blom lyckas dock. Fast det känns som hon velat göra en Smala Sussie från Dalarna, och spinna vidare på dialekttemat. Men det är skådespelarna som bär upp filmen på sina axlar. Kajsa Ernst förtjänar absolut sin guldbagge i rollen som vresig storasyster och Sofia Helin växer i mina ögon efter jättefloppen med Rånarna.
Filmen sviktar ibland. Överspelande och grova produktplaceringar i början av filmen drar ner betyget. Men i det stora hela håller jag med guldbaggejuryn (om de nu sett den) att den är årets bästa svenska film. Och kan man mer än bara älska Ann Petrén?

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
connya 11 har röstat
Vera 20 har röstat
 
av Vera
Thelma & Louise
 12 har röstat
American History X
 34 har röstat
Masjävlar
 20 har röstat
Ocean's Twelve
 10 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor