Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 593 Besökare idag: 4 545
annons
Laddar...

Recension av Midnatt i Paris

Regissör: Woody Allen
Ã…r: 2011
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (895)    Forumdiskussion (0)
15/5 2015
Recenserad av jotnan
J
ag har aldrig sett Woody Allen som en mästare. Han har gjort en hel del väldigt bra filmer, men aldrig ett mästerverk. Många pekar på Annie Hall och Manhattan som några av de bästa filmerna någonsin och ja, de är trevliga filmer men det blir mer och mer uppenbart att han inte kan göra filmer om särskilt mycket mer än kulturella, intellektuella människor som pratar om kärlek och sånt. Sen är det uppenbart att huvudkaraktären alltid är honom själv, om inte bokstavligt talat (att han själv medverkar) så är det alltid en kopia eller en tydlig variation. Det här tycker jag inte är charmigt, utan bara bristfälligt.

Men jag ville ge Midnight in Paris en chans. Det första jag kom att tänka på var att den gick i samma spår som hans andra filmer. Kultur, gnällig och neurotisk huvudperson, knasiga kärleksrelationer. Men sedan fick den mer kött på benen när Owen Wilson reser tillbaka till 20-talet när Fitzgerald, Hemingway och Picasso levde. Skådespelarinsatserna här är riktigt ojämna. Tom Hiddleston som F. Scott. Fitzgerald och Adrien Brody som Salvador Dalí är helt briljanta, medan min favoritförfattare Hemingway inte alls fungerar.

Jag kan heller aldrig minnas att jag kunnat förutse vad som kommer att hända i en film så bra som i Midnight in Paris. Det känns som att man är tre steg före filmen hela tiden och man blir aldrig överraskad. Snacka om förutsägbart, men den är också rätt predikande och uppenbar med sitt budskap. Det filmen går ut på är att man ska vara nöjd över den tid man lever i, eftersom dåtiden romantiseras alltid. Det är en bra poäng som går att visa på fiffiga sätt, men den här filmen driver den så extremt tydligt att man blir irriterad och gör att det känns predikande.

Men det är trots allt riktigt mysigt att gå omkring med Owen Wilson (som jag förövrigt gillar) i den här tiden. Atmosfären och känslan på själva staden har Woody Allen lyckats riktigt bra med, något som jag alltid tycker han gör bra i filmer som Manhattan och Annie Hall. Ta bara öppningsscenen, med stilla tagningar på olika delar av staden. Man blir kär och intresserad direkt och vill bara ut och resa i Europa. Det känns klyschigt att säga men Paris är verkligen en karaktär som förändras och interagerar med de andra karaktärerna.

Sen kan man inte klaga på många av dialogerna. De tycker jag Woody nästan alltid får att kännas intressanta och roliga, om än inte särskilt realistiska eller trovärdiga.

Det var mycket jag störde mig med Midnight in Paris, men ändå kunde jag inte hjälpa att le genom en stor del av filmen. Nu i efterhand kan jag ändå Inte Riktigt Rekommendera den, tyvärr.

Jonathan Johansson

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
jotnan 0 har röstat
 
av jotnan
Natural Born Killers
 1 har röstat
Diligensen
 0 har röstat
Ant-Man
 1 har röstat
Mulholland Drive
 0 har röstat
3:10 till Yuma
 0 har röstat
Pi
 0 har röstat
The Straight Story
 1 har röstat
Den engelske patienten
 0 har röstat
The Act of Killing
 2 har röstat
Shame
 0 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor