Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 593 Besökare idag: 4 545
annons
Laddar...

Recension av Monsters Inc.

Regissör: David Silverman, Lee Unkrich, Pete Docter
Ã…r: 2001
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2252)    Forumdiskussion (0)
24/12 2002
Recenserad av Arson
I
staden Monsterpolis finns företaget Monsters Inc, där man som uppgift har att skrämma barn för att få deras skrik, som används som energi i staden.
Den interna skrämmarligan toppas av en stora och håriga James Sullivan (John Goodman) och den enögde klotformade Mike Wazowski (Billy Crystal). Inte långt efter ligger den listige och onda ödlan Randall (Steve Buscemi) som självklart siktar på första platsen.

Men så en dag då Sully jobbar över hittar han en liten flicka som rymt från den vanliga världen in till Monsterpolis, flickan sprider stor panik av den anledningen att barn anses vara giftiga och livsfarliga.
Det är nu som Sully och Mike måste få tillbaka flickan till den vanliga världen, och det sker självklart inte utan trubbel och besvär.

Själva idén och upplägget är väldigt orginellt och bra. Roliga karaktärer, och nyskapande omgivningar bidrar starkt till filmens egendomliga atmosfär. Även skådspelarna gör ett lysande jobb, speciellt Billy Crystal som Mike, som gör att filmen blir ännu roligare.

Jag älskar animerade/tecknade filmer, speciellt när dom är så välgjorda som de brukar vara från Disney/Pixar/Dreamworks, och här i Monsters, Inc. visar Pixar vilka som är bäst! Helt otroligt snygga omgivningar, animeringar, karaktärer, allt flyter väldigt mjukt och känns allt annat än stelt. Dvs mycket ögongodis finns här att hämta.

Varför jag har svårt att ge filmen högre betyg beror nog mest på att den är lite för barnslig och moralisk för att en "äldre" person. Den har inte riktigt samma klass på skämten som i t.ex. Shrek, utan Monsters, Inc. riktar sig främst till barn. Jag hade även velat veta lite mer om staden Monsterpolis och dess omgivningar innan man kastar sig in i handlingen, det finns tyvärr bara en sekvens nästan i början av filmen där vi följer Mike och Sully till jobbet och man får en liten glimt hur livet funkar i Monsterpolis, den sekvensen håller dock hög klass då man har skrattar mer än en gång när de klumpiga monstren gör tokiga saker.

Manuset känns helt okej, men tyvärr så finner man det inte alltför intressant att följa Sully och Mike genom deras äventyr. Kanske det kan bero på att man skurit ner på lite av det action som inte kunde ha skadat för att få filmen mer spännande.

Visst är Monsters, Inc. bra, och den blir nog ännu bättre i en yngre barns ögon.

---
(Om du har filmen på DVD/VHS kan du kolla igenom filmen ett antal gånger och upptäcka nya saker i omgivningen som man inte har lagt märke till tidigare, kul grej!)

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Arson 7 har röstat
 
av Arson
Desperado
 8 har röstat
Men in Black II
 5 har röstat
Rovdjuret
 6 har röstat
Monsters Inc.
 7 har röstat
Resident Evil
 11 har röstat
Black Hawk Down
 7 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor