Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 487 Besökare idag: 4 851
annons
Laddar...

Recension av Moulin Rouge

Regissör: Baz Luhrmann
Ã…r: 2001
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2339)    Forumdiskussion (0)
2/1 2004
Recenserad av Gordyal
D
enna film tog mig verkligen på sängen. Förvisso är jag ingen större vän av vare sig musikaler eller svulstiga Hollywood-produktioner, men Moulin Rouge är verkligen ett absolut lågvattenmärke.

Filmen utspelar sig i Paris, närmare bestämt på nattklubben Moulin Rouge, under 1800-talets slut. Men att ens nämna något annat om handlingen är automatiskt en megaspoiler, eftersom storyn är så otroligt sliten och förutsägbar. Nu är det kanske inte själva handlingen som anses vara filmens styrka, fast å andra sidan är den faktiskt inte svagare än någon annan av filmens ingredienser.

Vad bjuds då tittaren på, förutom ett lövtunt och patetiskt manus? Tja, inte är det mycket av kvalitet i varje fall.

Att den omtalade koreografin inte på något sätt är nyskapande, är kanske inte så överraskande. Men att den, trots klipp i hysteriskt MTV-tempo och trots ultramodern teknisk utrustning, brister i synkroniseringen är inget annat än pinsamt. Hade detta varit en scenproduktion inför publik i 70-talets Sovjetunionen, hade hälften av dansarna skickats till saltgruvorna i Sibirien…

Men Nicole Kidman, då? Jodå, hon visar än en gång att hon bara är ett populärt ansikte med viss skådespelartalang. Att hon sjunger relativt bra för att vara skådespelare är helt ointressant eftersom det finns mängder av riktiga musikalartister som överglänser henne på båda plan. Detta gäller för övrigt, sett till insatserna, samtliga medverkande - möjligtvis undantaget Leguizamo och McGregor vilka är de enda som inte behöver skämmas över sina prestationer (som skådespelare bör jag tillägga).

Fast värst av allt är ändå musiken, vilken är en ren och smaklös snålskjuts på tidigare kommersiella succéer. Med vana dollarnäsor har filmskaparna lyckats bocka av större delen av den moderna musikhistorien, och på så sätt lyckats slicka hela den enfaldiga mänskligheten i ändtarmen. Nirvana, Marilyn Monroe, Kiss och The Beatles bakas ihop i slentrianaktiga standardarrangemang, vilka för tankarna till de potpurrier som står för pausunderhållningen i Melodifestivalen. Att det sedan inte förekommer en enda högklassig sångare i ensemblen, och att merparten mimar som krattor, gör inte det hela ett dugg bättre.

Men det är inte nog med det. Som bonus får man även patetiska buskisljudeffekter a la tecknad film, undermåliga dataanimeringar, samt mycket tveksamma specialeffekter.

Moulin Rouge är nog den fegaste storfilm som någonsin gjorts. Utan med så mycket som en tillstymmelse till skam i kroppen rider man uteslutande på andras framgångar. Filmen består enbart av stulna så kallade säkra kort, med vilka man byggt ett luftslott som avslutningsvis sprutmålats med glitter i regnbågens alla färger. Det hela känns lika äkta och originellt som ”Smurf Hits”.

Detta ”färgsprakande mästerverk” är inget annat än ett rent hån mot musik-, film- och musikalhistorien.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
rikirock 2 har röstat
Boondock_saint 19 har röstat
othis 5 har röstat
IdaRystad 19 har röstat
Gordyal 122 har röstat
Tinuvíel 13 har röstat
 
av Gordyal
Red Ryder, född död
 3 har röstat
Dubbelspel
 8 har röstat
Moulin Rouge
 122 har röstat
Hämndens ögonblick
 43 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor