Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 429 Besökare idag: 4 779
annons
annons
Laddar...

Recension av Mulholland Drive

Regissör: David Lynch
År: 2001
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (6223)    Forumdiskussion (4)
13/6 2005
Recenserad av Snurre Sprätt
G
löm en klassisk ramhandling, glöm kända beteendemönster, glöm förklaringar och självklarheter och ett ordentligt slut med den typ av upplösning där glödlampor tänds och aha-upplevelser blir till. I Mulholland Drive gäller de fysiska lagarna enligt Lynch och resultatet är både eggande och ändå så förbaskat irriterande.

Att försöka beskriva denna film och återge delar av innehållet kan jämföras med känslan av att behöva sammanfatta hela sitt liv med endast ett ord. Berättelsen är fylld av underligheter och gråzoner; två kvinnliga huvudroller som kanske är vad de utger sig för att vara och kanske inte, olika personer som kan ha samband med deras förflutna och deras framtid, skeenden i vilka både ting och människor får betydelse för vart historien är på väg.

Berättelsen är med andra ord mångfacetterad och trots att den sammanlänkas på ett smart sätt upplevs den utspela sig på flera plan samtidigt, med flera olika sidospår som utvecklas och leder in på tidigare obeträdda territorium. Jag gillar det, men inte odelat; jag tycker om att bli lurad när det sker med någon sorts charm och fyndighet, men gällande en så totalt udda och märklig skapelse som Mulholland Drive så finns det också en del av mig som tillslut begär en anledning till varför jag blir underhållen av det.

Det här är trots allt inte en film som kretsar kring biljakter eller smöriga romanser – ingredienser i filmberättande som oftast kan ses utan större tankeverksamhet inblandad. Sådana filmer accepteras för sin enkelhet och sin brist på okonventionella inslag – men, som sagt, Mulholland Drive kan inte räknas in bland dessa. Den har sin egen rymd, sin egen takt och ton. Det går att både förstå den och ändå inte ha förstått ett endaste dugg. Just därför känner jag mig kluven till denna film. Allt rörande scenografi och stämning tangerar det fullkomliga, genom vilket berättelsen blir både krypande otäck och samtidigt spännande och engagerande. Färger och musik är väl avvägda, fotot oerhört effektfullt och i allra högsta grad det viktigaste medlet genom vilket varje scen och dess innehåll framhävs. Naomi Watts och Laura Elena Harring skådespelar ypperligt; särskilt Watts audition-scen är förtrollande verklig.

Som motvikt till allt positivt med Mulholland Drive saknar jag dock någon sorts tanke bakom projektet som helhet. Jag tvivlar inte på att varje scen i sig har en poäng, men de sammanstrålar inte mot ett enigt slut utan förblir fantasifulla konstverk utan något gemensamt utrymme att samsas på. Det känns som om Lynch lutar åt att i sina verk återge berättelser som reflekterar livet självt; ständigt pågående, där vissa händelser har en mening och andra inte, där mångt och mycket helt enkelt utmynnar i intet. Det kan också finnas enklare förklaringar, som att karln har svårt för att avrunda sina historier på lämpligt vis och därför låter dem förbli på den punkt där han slutade arbeta med dem. Och om så vore fallet kanske det är lika bra att inte veta orsakerna bakom det skapade, för det skulle i sådana fall uttömma hela idén med att det finns något mystiskt och tilltalande bakom Mulholland Drive.

Inför att resignera eller spjärna emot lägger jag därför ödmjukt bort allt motstånd och accepterar situationen. Det blir inte högsta betyg, men med tanke på att Mulholland Drive ändå förblir en av de allra mest intressanta filmer jag sett så gör det inte så mycket. Det är trots allt känslan som räknas. Och just nu känns det väldigt, väldigt bra.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
jotnan 0 har röstat
Sockerpappa 7 har röstat
FreddyKrueger 22 har röstat
Snurre Sprätt 46 har röstat
connya 27 har röstat
weng-weng 38 har röstat
 
av Snurre Sprätt
Riddarfalken från Malta
 7 har röstat
Världarnas krig
 24 har röstat
Madagaskar
 8 har röstat
Sin City
 11 har röstat
Bullitt
 6 har röstat
Finding Neverland
 4 har röstat
Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv
 2 har röstat
Donnie Darko
 12 har röstat
King Arthur
 5 har röstat
Lost in Translation
 17 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor