Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 522 Besökare idag: 5 209
annons
Laddar...

Recension av Nattens väktare

Regissör: Timur Bekmambetov
Ã…r: 2004
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3773)    Forumdiskussion (0)
21/12 2005
Recenserad av Hank Vermin
R
ysk film associerar man oftast med tungsinta långsamma dramer i Tarkovskijs anda. Night Watch hör inte till den kategorin – här är det urgamla konflikter mellan ljus och mörker, vampyrer, förbannelser, metamorfer och full tuta mest hela tiden i en form som tycks inspirerad av Matrix snarare än Spegeln.

Inte för att det är någon simpel Hollywoodefterapning. Det märks att Night Watch också är en rysk film, inte bara för att den utspelas i Moskva utan man kan ana en svag fläkt av det ryska tungsinnet även i atmosfären.

Efter en kort epilog som berättar om hur ljusets och mörkrets arméer en gång för länge sedan slöt en vapenvila kastas vi fram i tiden till Moskva 1992, där en man vid namn Anton besöker en häxa för att få henne att kasta en förbannelse över hans otrogna hustru och abortera det foster hon bär. Men det hela avbryts av märkliga varelser som stoppar akten, och innan vare sig vi eller Anton förstått kastas vi ytterligare tolv år framåt, till nutiden. Anton har insett att han är en ”Other”, en av de övernaturliga varelser som formerat sig i en ljus och en mörk falang, och Anton har anslutit sig till ljuset. Hans jobb är att spåra de av mörkrets varelser som bryter mot vapenvilan, och när ett par vampyrer hotar en ung pojke blir det Antons uppdrag att stoppa dem. Men det visar sig bara vara början på en serie händelser som får konflikten mellan ont och gott att flamma upp igen, och den här gången kan bara en sida gå segrande ur striden.

Filmen rör sig i ett högt tempo och är packad med raffiga effekter och snabba klipp. Det är snyggt och drivet, den slitna och dystra designen ger en bra stämning och här och var hinns det med lite mörk humor på kuppen. Specialeffekterna är överlag ganska bra gjorda, men man kan också ana att den ibland frenetiska klippningen döljer en del brister i effekt- eller stuntarbetet. Det är inte superoriginellt men är helt klart underhållande. Samtidigt är det en film som ger ett ganska rörigt intryck. Kanske skulle man ha sållat lite hårdare bland alla idéer, det finns element i filmen som inte verkar ha någon direkt funktion i den större handlingen.

Men - Night Watch är också första delen av en trilogi, vilket innebär att vi inte får alla svaren här. Det ska bli intressant att se hur historien utvecklar sig och om en del bitar som känns lite lösa här till sist faller på plats.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Hank Vermin 16 har röstat
 
av Hank Vermin
Nattens väktare
 16 har röstat
Westworld
 4 har röstat
Boogie Nights
 10 har röstat
Barton Fink
 15 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor