Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 351 Besökare idag: 4 417
annons
annons
Laddar...

Recension av In Time

Regissör: Andrew Niccol
År: 2011
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1783)    Forumdiskussion (0)
13/11 2011
Recenserad av yajirobi
I
en alternativ framtid har mänskligheten blivit genmodifierat till att sluta åldras vid 25 års ålder. Därefter lever du på lånad tid, tid har nämligen blivit den nya valutan. Den rike har tid nog att leva för alltid medan den fattige endast har ett dygn i taget.
Huvudrollskaraktären Will Salas spelas av Justin Timberlake som är en fattig arbetargrabb som varje dag går till fabriken för att tjäna tillräckligt för att kunna leva ytterligare 24 timmar. Då han räddar en mycket rik man från ett tidsrån får han dennes tid i gåva strax innan denne tar livet av sig. Will gör med sin nyvunna tid en resa till samhällets finare skikt samtidigt som han efterspanas för mordet. Han möter överklassflickan Sylvia och tillsammans försöker dom jämna ut rättvisan i samhället genom att ta från de rika och ge till de fattiga.

Den ojämna fördelningen av tid har givetvis paralleller till den ojämna fördelningen av resurser vår egen värld präglas av och filmen har en intressant grund. Vi känner igen det dystopiska temat från en rad filmer men premisserna i In Time tycker jag ändå är ganska originella. Klassamhällets problematik ställs på spets när tiden och därmed livet på ett så direkt sätt blir en handelsvara. Tyvärr utvecklas inte denna problematik särskilt mycket utan regissör Andrew Niccol tycks vara nöjd med att berätta en sorts modern Robin Hood-historia som inte rör upp några starkare känslor.

In Time är absolut inte en dålig film i jämförelse med mycket som görs men känslan av det kunde gjorts så mycket mer med materialet går inte att skaka av sig.
Timberlake i huvudrollen är ingen favorit men gör det här okej. En som däremot verkligen lyfter filmen är Cillian Murphy i rollen som tidsväktare. Det är en roll som hade kunnat få mer plats och lyfts in mer i filmens politiska sammanhang.

In Time är överlag en bra actionfilm med en spännande framtidshistoria som grund. Tyvärr lämnar genomförandet lite i övrigt att önska.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
annihilat0r 7 har röstat
yajirobi 8 har röstat
 
av yajirobi
Safe House
 3 har röstat
The Descendants
 5 har röstat
In Time
 8 har röstat
Bilar 2
 7 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor